Studentima s navršenih 26 godina ukida se besplatno zdravstveno osiguranje

Studentima s navršenih 26 godina ukida se besplatno zdravstveno osiguranje

Taj trošak sada iznosi 4000 kuna godišnje

Svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje, jer nove zakonske odredbe ukidaju mogućnost da redoviti student stariji od 26 godina pravo na osnovno zdravstveno osiguranje ostvari putem visokoškolske ustanove, piše Novi list .

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, studenti s navršenih 26 godina sami moraju plaćati troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja. Taj trošak za studente starije od 26 godina godišnje iznosi 4 tisuće kuna, a mjesečno 390 kuna.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal takvu zakonsku odredbu ocijenio je za Novi list apsurdnom: “Redovitim studentima bez obzira koliko imaju godina moraju biti zajamčena osnovna studentska prava. Nevažno je s koliko je godina netko krenuo na studij, bitno je samo da ima status redovitog studenta. Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1.srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće.”

Sada će studenti od 18. do 26. godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivati samostalno s potvrdom fakulteta, a ne više putem člana obitelji, dok će oni stariji od 26 godina to osiguranje morati sami plaćati. Alternativa im je bračna zajednica, jer nakon 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje moći će ostvariti samo putem bračnog partnera, objašnjava Pal.

Još je veći apsurd, dodaje Pal, što redovni studenti zapravo nemaju nikakva prava, jer zbog studija ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, kao ni registrirati se kao nezaposlena osoba. (jutarnji.hr / zg-magazin)