Studenti nagrađeni Rektorovom nagradom za projekt “Oživi me”

Studenti nagrađeni Rektorovom nagradom za projekt “Oživi me”

„Ponosan sam na studente koji promiču vrijednosti primjene onih načela koja su načela djelovanja Sveučilišta, a to su zajedništvo, nesebično pomaganje drugima“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, čestitajući volonterima

Ivana Vranješ

Studentima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak su uručene Rektorove nagrade u kategoriji „Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici“ za volontiranje i sudjelovanje u projektu „Oživi me“. Bivšim i sadašnjim volonterima dodijeljene su i posebne zahvalnice Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Projekt Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Hrvatskog kardiološkog društva i udruge studenata StePP provodi se četiri godine s ciljem senzibiliziranja i informiranja građana laika o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja. Projekt je podržao i Grad Zagreb.

Akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ je podsjetio da je iznenadni zastoj srca velik javno-zdravstveni problem. U Hrvatskoj od iznenadnog zastoja srca umre oko 9 tisuća osoba godišnje, odnosno svakog sata jedna osoba.

„Većina tih smrti mogla se spriječiti da su osobe bile podvrgnute postupku kardiopulmonalnog oživljavanja”, rekao je Miličić. Naglasio je kako je akcija „Oživi me“ senzibilizirala javnost o iznenadnoj srčanoj smrti, ali je i educirano više od 3 500 građana kako provesti postupak kardiopulmonalnog oživljavanja.

„S tim projektom idemo dalje. Ovu akciju prati više od 20 tisuća ljudi preko elektroničkih medija“, istaknuo je Miličić.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca”, Ivana Portolan Pajić, čestitala je volonterima na uspjehu akcije, pogotovo generaciji koja je bila aktivna od samih početaka, odnosno 2014 godine. Zahvalila je Gradu Zagrebu na podršci.

Kao daljnje planove spomenula je nastavak edukacije diljem Hrvatske kroz ovu akciju i kroz projekt „Zdravo Sveučilište“ edukaciju na svim sastavnicama Sveučilišta.

Priznanja Sveučilišta i za volontere koji nisu studenti

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras je najavio kako će za Dan Sveučilišta 3. studenoga uručiti Rektorova priznanja za sudjelovanje u ovom projektu i onima koji nisu studenti.

„Ponosan sam na studente koji promiču vrijednosti primjene onih načela koja su načela djelovanja Sveučilišta, a to su zajedništvo, nesebično pomaganje drugima“, istaknuo je Boras, čestitajući volonterima.

Među dobitnicima Rektorove nagrade i posebne zahvale je studentica treće godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivona Šamle. Kao volonter se akciji priključila prošle godine.

„Još od osnovne škole bavim se prvom pomoći i to me uvijek ispunjavalo te sam htjela nastaviti i tijekom fakulteta kako bi se odmakla malo od teorije i radila nešto u praksi. Akcija je za mene bitna, jer pomažemo široj zajednici. Mislim da je važno da se građani laici obrazuju kako bi mogli pomoći ne samo slučajnim prolaznicima, nego i članovima svoje obitelji u slučaju zastoja srca. Ponosna sam na udrugu StePP, na sve suradnike, jer smo napravili veliku zdravstvenu kampanju. Vjerujem da ćemo o postupku reanimacije obrazovati i ubuduće veliki broj građana“, rekla nam je Ivona.

Studentica Stomatološkog fakulteta Ana Pap uključila se u akciju na drugoj godini Fakulteta i u njoj sudjeluje od samih početaka.

„Ovo je jedna hvalevrijedna kampanja. Kao volonter sudjelovala sam u mnogim edukacijama jer me je medicina zanimala i željela sam naučiti kako pomoći drugima u slučaju zastoja srca. Vjerujem da to znanje mogu primijeniti i u svojoj struci kao stomatolog“, rekla je studentica.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni