Studenti agronomije uče kako se proizvodi sir

Studenti agronomije uče kako se proizvodi sir

Sirana »Kusanovec« je nedavno na 12. internacionalnoj izložbi sireva u Austrijskom Tirolu dobila prvu nagradu za poznati Kusanovečki kuhani sir. Ova prestižna nagrada još je jedna potvrda tradicionalne kvalitete i velikog ulaganja u gospodarstvo i proizvodnju

U sirani »Kusanovec« u četvrtak je za studente Agrononomskog fakulteta održan praktikum koji je vodio profesor Zavoda za mljekarstvo prof. dr. Samir Kalit. Studenti su tom prilikom mogli naučiti kako se radi polutvrdi, kuhani, svježi sir te jogurt i voćna sirutka. Studenti Agronomskog fakulteta ali i polaznici edukacija za odrasle prekvalifikacije za sirar/mljekar povremeno imaju praktičnu nastavu u ovoj sirani, a uspješna suradnja sa profesorom Kalitom traje već sedam godina.

U malenom mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela na istočnom djelu Zagrebačke županije nalazi se sirana »Kusanovec«. Stogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje domaćih sireva nastavlja sljedeća generacija naraštaja deveteročlanog obiteljskog gospodarstva »Zadravec«. Kao proizvođač obiteljska sirana »Kusanovec« sudjeluje u projektu Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja i promociji robne marke Zagrebački friški kravlji sir »ZG Sirek« pod stručnim vodstvom Udruge ZG SIREK.

Sirana »Kusanovec« je nedavno na 12. internacionalnoj izložbi sireva u Austrijskom Tirolu (Hopfgarten-u) dobila prvu nagradu za poznati Kusanovečki kuhani sir. Ova nagrada s prestižnog europskog natjecanja u kvaliteti sireva još je jedna potvrda tradicionalne kvalitete i velikog ulaganja u gospodarstvo i proizvodnju.

Romina Zadravec koja je pokretačka sila u sirani je ujedno i predsjednica malih sirara Zagrebačke županije te predsjednica svih udruga malih sirara Hrvatske i jednako ozbiljno i odgovorno pristupa i tom poslu i onom na svom obiteljskom gospodarstvu. Proizvodnja sira u njezinoj je obitelji 100-godišnja tradicija. Paletu proizvoda su s vremenom proširile Romina i njezina sestra Melita koja je desna ruka u obiteljskom poslu. Završila je tečaj za mljekare i sirare, a potom krenula i na FBA program na Ekonomskom fakultetu, koji uključuje specijalističku edukaciju za poljoprivrednike a suradnja sa Agronomskim fakultetom još jedan korak u smjeru usavršavanja.

Sirarstvom se ozbiljno počela baviti 2008. godine kada se sa željom da pokrene vlastitu siranu javila na natječaj Ministarstva poljoprivrede i uspjela dobiti sredstva za uređaje koji su joj bili potrebni. Danas OPG Zadravec proizvodi razne vrste mliječnih proizvoda koje sestra Melita prodaje svakodnevno na tržnici u Dubravi, a pod imenom ZG Sirek, koje uključuje sedam sirara, neki od njih se prodaju i na zagrebačkim tržnicama Utrine, Špansko i Jarun. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni