Stručnjaci upozoravaju na prijetnje slobodi interneta

Stručnjaci upozoravaju na prijetnje slobodi interneta

(Kako će internet izgledati za 20-ak godina?)

U studiji se ukazuje kako će nadzor interneta koji provode vladine službe, zakonodavstvo koje ograničava slobode i pohlepa moćnih korporacija najvjerojatnije ubiti ideju o internetu kao mreži kojom informacije slobodno kolaju

Stručnjaci okupljeni oko Pew’s Internet and American Life Projecta, više od 1400 njih, predviđaju da najveću prijetnju internetu u narednih 20-ak godina neće predstavljati hakeri ni cyber kriminalci već vlade i velike internetske korporacije. U nedavno objavljenoj studij i oni su podcrtali nadzor i objedinjavanje kao najveće prijetnje „mreži svih mreža“ s kojom će ona biti suočena do 2025. godine.

U studiji se ukazuje kako će nadzor interneta koji provode vladine službe, zakonodavstvo koje ograničava slobode i pohlepa moćnih korporacija najvjerojatnije ubiti ideju o internetu kao mreži kojom informacije slobodno kolaju. Mnogi su izrazili zabrinutost da bi moglo doći do „pucanja“ interneta zbog politika pojedinih vlada, navodeći za primjer ograničavanje pristupa internetu koje su neke vlade provodile za vrijeme Arapskog proljeća, a tu si i agresivni zakoni o intelektualnom vlasništvu te čak i pozitivni pristupi kakve imaju Kanada i Australija koje provode žestoko filtriranje interneta u borbi protiv dječje pornografije. Navedeni postupci, ocjenjuju stručnjaci, prelaze potrebnu granicu, ili su barem na rubu narušavanja sloboda.

Paul Saffo, direktor u tvrtki Discern Analytics kaže da će se ovakvi pritisci na internet nastaviti i stvoriti nove nesigurnosti, a vlade će postati sve vještije u blokiranju nepoželjnih web stranica.

Stručnjaci su također podsjetili i na otkriće Edwarda Snowdena o kompanijama koje prikupljaju neke kompanije što narušava povjerenje u informacije objavljene na internetu i prijeti njegovom daljnjem razvoju.

Nekoliko stručnjaka ukazalo je da pojačana korporacijska kontrola nad internetom može prigušiti slobodan protok informacija. Ideja da će sav sadržaj na internetu dobiti jednak tretman uzbunio je mnoge jer im se čini da to neće odvesti stvari u pravome smjeru. „Lako je predvidjeti da će princip neutralnosti interneta biti potkopan“, izjavio je doktorski kandidat sociologije P. J. Rey sa sveučilišta u Marylandu. U političkoj paradigmi u kojoj je novac izjednačen s političkim govorima, doći će do toga da će proizvođači internetskog sadržaja moći jednostavno investirati u obranu svojih interesa kojima se netko protivi i poboljšati njihov plasman na mreži, procjenjuje Rey i dodaje da će se u toj situaciji, jako malo voditi računa o interesima svakodnevnih, prosječnih korisnika interneta.

Drugi smatraju da najveće prijetnje dolaze od internetu orijentiranih kompanija kao što su Facebook, Google i Apple zbog njihova nemjerljiva dosega i ogromnih korisničkih baza podataka.

Marc Rotenberg, čelnik Electronic Privacy Information Centera ocjenjuje da na internetu treba biti više izvora informacija, koje bi trebale biti raspršenije i manje kontrolirane jer u protivnom sve ovo „neće dobro završiti“, ocijenio je.

(Izvor: Hayley Tsukayama / Washington Post)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni