Stručnjaci poručili: Planirana gradnja podzemnih garaža na Šalati i Dolcu nije opravdana

Stručnjaci poručili: Planirana gradnja podzemnih garaža na Šalati i Dolcu nije opravdana

Hrvatski arhitekti i urbanisti ponovno su se oglasili po pitanju zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana te poručili da se svi projekti od značaja za Zagreb i njegove građane mogu provesti prema već važećem GUP-u.

»Svi ključni projekti od važnosti za Grad i građane grada Zagreba mogu provesti prema već važećem Generalnom urbanističkom planu te ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi hitno donošenje izmjena i dopuna bio imperativ, a pogotovo ne pitanje opstanka ili napretka grada Zagreba«, navodi se u njihovom današnjem priopćenju.

U tom kontekstu, čak i projekt Grada u gradu, tzv. zagrebački Manhattan, na kojem je najveći fokus javnosti, moguće je u većem dijelu provesti dovršenjem započete procedure Gradskog projekta Zagrebačkog Velesajma.

»Prostor Hipodroma, prvenstveno zbog neusklađenosti s planom višeg reda, ali i kao vrijedan gradski prostor, nužno je ostaviti u sportsko-rekreacijskoj namjeni«, navode stručnjaci koji smatraju da za omogućavanje izgradnje novih podzemnih garaža praktički u svim blokovima Donjeg gradu nisu jasni stručno utemeljeni razlozi.

»Postojećim GUP-om omogućena je izgradnja četiri velike podzemne garaže: u Klaićevoj ulici, na Trgu dr. Franje Tuđmana, kod zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva te kod Gradske uprave. Izgradnjom ovih garaža, redom predviđenih po obodu Donjeg grada, značajno bi se pridonijelo smanjenju prometnog opterećenja Donjeg grada. Prometna studija, izrađena kao parcijalna analiza kapaciteta podzemnih garaža i parkirališta u Donjem gradu, predlaže dvije nove javne garaže na Šalati i Dolcu, na prostorima koji su prometno već sada snažno opterećeni i teško dostupni. Takav pristup ne možemo pozdraviti«, dodaje se u priopćenju.

Navodi se i kako je nejasan i prijedlog nove lokacije Nacionalnog stadiona, koje je izmjenama i dopunama GUP-a predviđen u Blatu, a ovih dana vidimo najave o konačnom rješenju stadiona u Maksimiru.

»Ni jedno ni drugo rješenje nije opravdano i ne može stručno biti prihvatljivo bez kvalitetnog promišljanja potrebnih kapaciteta, prometne povezanosti i budućih korisnika stadiona u cilju potpune održivosti«, konstatiraju stručnjaci.

Napominju i kako je ovim izmjenama i dopunama predložena mogućnost izgradnje zgrada do 1.000 m2 i u jedinim preostalim gradskim „džepovima“ zelenila sa Medvednice: Tuškanca, Pantovčaka, Mullerovog brijega i Šalate. Argumenti za takvu odluku su u potpunosti pogrešni i neutemeljeni.

Predstavnici Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista, Hrvatskog društvo krajobraznih arhitekata, Društva arhitekata Zagreba i Arhitektonskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu predlažu niz rješenja za donošenje aktualnih Izmjena i dopuna GUP-a Zagreba. No ističu kako je potrebno završiti postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine, a potom pristupiti izradi novog GUP-a grada Zagreba, koji će biti utemeljen na novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba.

Ujedno apeliraju i na gradske zastupnike da institut amandmana, koji im je zakonom omogućen, ne koriste za takozvane „točkaste“ izmjene i dopune GUP-a jer time direktno utječu na povećanje vrijednosti nekretnina i pogoduju vlasnicima pojedinih zemljišta. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni