Stručnjaci odlučni: Rok za ispravke je istekao, izmjene GUP-a treba obustaviti

Stručnjaci odlučni: Rok za ispravke je istekao, izmjene GUP-a treba obustaviti

Zakon je jasan: rok za ispravke je 90 dana, a ispravci u tom roku nisu dostavljeni Ministarstvu

Priopćenje za javnost stručnih udruga i ustanova s područja arhitekture i urbanizma:

ZAGREB, 4. studenoga – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja svojim dopisom 8. srpnja 2019. godine odbilo je dati suglasnost na Izmjene i dopune GUP-a grada Zagreba, a kao odgovor na zahtjev Grada Zagreba za izdavanjem suglasnosti na Izmjene i dopune GUP-a grada Zagreba od 26. lipnja 2019. godine.

Kako precizira Zakon o prostornom uređenju u svom članku 108., u slučaju odbijanja izdavanja suglasnosti od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, nositelj izrade Grad Zagreb može u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog i ponovno zatražiti suglasnost Ministarstva. Rok od 90 dana za takvu ispravku, koji je započeo 8. srpnja 2019. godine, istekao je 7. listopada 2019. godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada 2019. godine da još nije dostavljen konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje Ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na Zakonom propisani rok od 90 dana, koji je istekao 7. listopada 2019. godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja stoga mora postupiti prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustaviti daljnje donošenje ovih Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.


Priopćenje potpisuju:

  • Maja Furlan Zimmermann, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata
  • Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata
  • Sandra Jakopec, predsjednica Udruge hrvatskih urbanista
  • Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata
  • Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba
  • Prof. dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

(ZG-m)