Stručni skup “Plastika – jučer, danas, sutra”

Stručni skup “Plastika – jučer, danas, sutra”

(Foto:  Ulrike Leone / Pixabay)

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), Ul. Ivana Lučića 5, danas, 9. rujna se održava stručni skup Plastika – jučer, danas sutra. Skup je pod pokroviteljstvom FSB-a organizirala Udruga “ZG”.

Velik dio programa posvećen je pitanju gospodarenja plastičnim i gumenim otpadom. Upravo je jedan od ciljeva ovoga skupa ponuditi odgovore i rješenja na sve veći problem gospodarenja plastičnim otpadom. Bit će riječi i o trendovima u proizvodnji plastike i bioplastike i gume u Hrvatskoj i svijetu.

Ukazat će se na uporabne i ekološke prednosti plastike u odnosu na neke potencijalne zamjenske materijale.

Skup Plastika – jučer, danas, sutra je prvenstveno namijenjen predstavnicima medija koji su preplavljeni raznim neodgovarajućim informacijama o plastici, ali stručnjacima iz ovog područja.

Na njemu sudjeluje skupina stručnjaka s Katedre za preradbu polimera i drva FSB-a i njihovih gosti – samostani stručnjak za okoliš dr. sc. Viktor Simončič, inače redoviti kolumnist portala ZG-magazin te tajnica Udruženja za plastiku i gumu pri HGK, mr. sc. Gordana Pehnec Pavlović.

Dvije domaće tvrtke  – Tehnix d.o.o. i Primax d.o.o. predstavit će svoja tehnološka rješenja i proizvode.

Drugi dio skupa posvećen je 50. obljetnici osnivanja usmjerenja Prerada polimera na zagrebačkom FSB-u. S predavanjima o pravljenju bakelitnih proizvoda započeo je prof. Josip Hribar već 1936. Još 1959. uveden je predmet Nemetali. To je bila osnova na temelju koje je 1971. osnovano usmjerenje Prerada polimera. Kao treće u Europi i jedno od tada rijetkih u svijetu.

Predstavit će se dostignuća Katedre za materijale i tribologiju Laboratorija za polimere i kompozite i Katedre i Laboratorija polimera i drva, a govorit će i gost iz Austrije Clemens Holzer s Katedre za preradu polimera s Montanuniversität iz Leobena.

Na skupu će biti dodijeljene medalja i priznanja Društva za plastiku i gumu. Poslije tog dijela skupa, predviđeno je razgledavanje laboratorija obje katedre FSB-a.

Više informacija u priloženom programu.

Program skupa Plastika – jučer danas sutra (.pdf)

Sažetak predavanja (.docx)

Sažetak predavanja (.pdf)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni