Strože kazne za nasilne navijače na sportskim natjecanjima

Strože kazne za nasilne navijače na sportskim natjecanjima

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i u saborsku proceduru uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Cilj izmjene ovog Zakona jest prevencija i sprječavanje društveno neprihvatljivih ponašanja na sportskim natjecanjima. To znači da je potrebno unaprijed stvoriti uvjete da se maksimalno onemogući društveno neprihvatljivo ponašanje pojedinaca ili organiziranih skupina na štetu drugih gledatelja, sportskih klubova, udruga, saveza kao i međunarodnog ugleda Republike Hrvatske

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović je rekao da sve mjere predložene u ovom prijedlogu Zakona usmjerene su isključivo prema počiniteljima, a nikako prema navijačkim skupinama.

Izmjenom Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uz kazneno se predlaže i prekršajno sankcioniranje počinitelja fizičkog nasilja, pri čemu su predviđene kazne za počinitelje znatno veće, a omogućava se i izricanje mjera zabrane prisustvovanja počinitelja određenom sportskom natjecanju.

Kažnjavalo bi se odbijanje testiranja na alkohol i drogu, kao i uništavanje imovine manje vrijednosti, ali i posjedovanje predmeta koji služe za prikrivanje identiteta. Od sudova se traži da žurno postupaju u slučajevima onih koji rade nered na sportskim natjecanjima. Propisuje se da su sudovi odluke o zabrani prisustvovanja određenim ili svim sportskim natjecanjima dužni donijeti odmah, a najkasnije u roku osam dana.

„Očekuje se da će predloženo isključivanje dovesti do manje potrebe za angažmanom policije pri mjerama osiguranja, to jest do smanjenja utroška proračunskih sredstava“, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vlada je u prvo čitanje u Hrvatski sabor uputila Nacrt prijedloga zakona o Centru za posebno skrbništvo. Riječ je o javnoj ustanovi koja je osnovana temeljem Obiteljskog zakona iz 2014. godine. Djelatnost ove ustanove je zastupanje djece i odraslih osoba s invaliditetom u određenim postupcima pred sudom i drugim tijelima.

Zbog posljedica potresa Vlada je odobrila i slanje humanitarne pomoći Albaniji u vrijednosti od milijun kuna.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj robnoj pomoći iz raspoloživih strateških robnih zaliha u protuvrijednosti od 4,5 milijuna kuna Caritasu Križevačke eparhije i to u prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (riža, sir, jaja u prahu, džem, riblje i mesne konzerve, tjestenina, ulje i brašno) za potrebe najsiromašnijih građana.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na štrajk prosvjetara. Naglasio je da je cilj Vlade da se nastava omogući što prije u interesu djece, obitelji, roditelja i jedne normalizacije u hrvatskim školama.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni