Štromarovo ministarstvo daje zeleno svjetlo Bandićevom GUP-u

Štromarovo ministarstvo daje zeleno svjetlo Bandićevom GUP-u

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je pozitivno mišljenje na izmjene zagrebačkog generalnog urbanističkog plana (GUP) koji između ostalog predviđa izgradnju zagrebačkog Manhattana na Hipodromu i Velesajmu, doznaje Jutarnji list.

Nakon što je prošli tjedan GUP poslan na doradu, Grad Zagreb je uvažio sve primjedbe ministarstva, doznaje se iz resornog ministarstva na čijem je čelu HNS-ov ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Time se Zagreb obvezao da će ispoštovati Zakon o prostornom uređenju, piše Goran Penić za Jutarnji list.

 Tako će, primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51 posto, kao što je predviđeno u prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva. Također, Bandić će morati za 37 područja koja su predviđena za investicije i gradnju izraditi urbanističke planove uređenja.

U Ministarstvu kažu da su zadovoljni »jer su uspjeli natjerati Bandića da poštuje barem jedan zakon«.

»Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na vijećnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti«, rekao je ministar Štormar, a prenosi Jutarnji list.

Što se tiče postignutih izmjena, Grad se obvezao da u buduće projekte uključi struku i javnost. Odluku o potrebnim nadopunama GUP-a donijele su stručne službe Mnistarstva, a o samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će zagrebačka Gradska skupština. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni