Štromar podsjeća kako je za izmjenu zagrebačkog GUP-a potrebna suglasnost Ministarstva

Štromar podsjeća kako je za izmjenu zagrebačkog GUP-a potrebna suglasnost Ministarstva

(Predrag Štromar /Foto: Vlada RH)

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odgovorio je na otvoreno pismo građanskih inicijativa u kojem su od njega i Ministarstva zatražili da se onemogući donošenje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Štromar je poručio kako Ministarstvo nema zakonske nadležnosti sudjelovanja u izradi GUP-a, niti može utjecati na odabir prostorno-planskih rješenja. Međutim, podsjeća kako je nositelj izrade GUP-a, odnosno Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada je temeljem članka 108. Zakona o prostornom uređenju, dužan prije upućivanja prostornog plana na donošenje, pribaviti suglasnost Ministarstva u pogledu usklađenosti sa Zakonom i propisima donesenim na temelju Zakona. Taj će se pak postupak provesti tek nakon što gradonačelnik Zagreba dostavi konačni prijedlog prostornog plana Ministarstvu.

Podsjetimo, građanske inicijative su u otvorenom pismu upozorile ministra na neusklađenost predloženih izmjena i dopuna GUP-a s Prostornim planom Grada Zagreba te na »nedemokratski postupak provođenja javne rasprave« i niz planiranih izmjena koje izravno smanjuju kvalitetu življenja svih građana Zagreba i dr.

Cjeloviti odgovor ministra Štromara dostupan je na ovoj poveznici (.pdf). (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni