Štrikanjem protiv Alzheimerove bolesti

Štrikanjem protiv Alzheimerove bolesti

“Kod nas nema grupa gdje osobe s Alzheimerovom bolesti i drugim demencijama pletu, ali sigurno će se u bliskoj budućnosti to promijeniti. Možda će naša akcija potaknuti nešto u tom smjeru”, kazala je Kerovac

Ivana Vranješ

Udruga Ozana je kroz inkluzivnu radionicu Štrikeraj café pokrenula akciju pod nazivom “Isprepletimo ruke”. Riječ je pletenju i kukičanju rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

U izradi rukavića sudjeluju korisnici Udruge i Centra Ozana, a preko društvenih mreža i medija zainteresirani su pozvani priključiti se ovoj hvalevrijednoj akciji.

“Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a njima ćemo opskrbiti i druge zainteresirane ustanove. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati te stimulirati njihovu motoriku i spoznaju”, rekla je za ZG- magazin voditeljica akcije Sandra Kerovec.

Naglasila je kako u inozemstvu postoje grupe u kojima osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija prakticiraju pletenje.

Pletenje kao prevencija

“Kad čitate svjedočanstva tih osoba ili onih koji o njima brinu, najviše dolazi do izražaja je da su te osobe izuzetno sretne jer im je ta aktivnost dala neku svrhu i omogućila da na neki način ostanu uključene u zajednicu”, izjavila je Kerovac. Spomenula je da je Klinika Mayo iz SAD-a 2014. godine navela da pletenje kao aktivnost može pomoći u prevenciji ili odgodi pojave demencije, jer usvajanje novih vještina, posebno onih koje nisu jednostavne, potiče mozak.

Nadalje, poboljšava se koordinacija ne relaciji oko – ruka i time se ojačava mreža živaca, što također može zaštititi od demencije. Bitno je i što pletenje pomaže u reduciranju stresa te može pomoći u borbi protiv depresije budući da postoji povezanost između Alzheimerove bolesti i depresije.

“Kod nas nema grupa gdje osobe s Alzheimerovom bolesti i drugim demencijama pletu, ali sigurno će se u bliskoj budućnosti to promijeniti. Možda će naša akcija potaknuti nešto u tom smjeru. Imamo dobru suradnju s psihijatrom prof. dr. Ninoslavom Mimicom i nadamo se da će se ona dalje razvijati”, kazala je Kerovac.

Humanitarne akcije Udruge Ozana

Naglasila je da je rad Štrikeraj café-a organiziran kroz akcije kojima se mogu pridružiti oni koji su vješti pletenju i kukičanju ili žele usvojiti te aktivnosti, a cilj akcije je pomoći ranjivim skupinama.

Tako su do sada održane akcije “Sanjam, letim, živim” u kojoj se izradom narančastih leptira usmjerila pažnja na osobe oboljele od multiple skleroze. “Šal oko vrata, osmijeh na lice” bila je akcija u sklopu koje su se izrađivale kape i šalovi koje su proslijeđene stradalima od potresa, a još uvijek traje akcija “Upletimo se!” tijekom koje se izrađeni kvadrati spajaju u deke za beskućnike i potrebite.

“Svi uključeni, pa tako i naši korisnici, osobe s invaliditetom kroz ovakve akcije imaju se priliku afirmirati i realizirati kao osobe koje pridonose humanitarnoj aktivnosti”, kazala je Kerovac. Naglasila je da uz to korisnici unaprjeđuju svoje socijalne kompetencije i postižu veću samostalnost i bolju povezanost s lokalnom zajednicom.

“Očekujemo da ćemo prikupiti dovoljno rukavića za sve oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija kod kojih bi takvi rukavići mogli pomoći i olakšati brigu o njima“, poručila je Kerovac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni