“Stres, reanimacije i nasilje naša su svakodnevica, a nemamo se kad ni isplakati”

“Stres, reanimacije i nasilje naša su svakodnevica, a nemamo se kad ni isplakati”

Održan sastanak o beneficiranom radnom stažu djelatnika hitne medicinske službe

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima inicijative Hitna uživo 194 poručila kako se nada da će se djelatnicima hitne medicinske službe što prije odobriti beneficirani radni staž.

„Zakon je jasan. Proceduru za podnošenjem zahtjeva za beneficiranim radnim stažem djelatnika hitne medicinske službe (HMS) mogu pokrenuti samo sindikati u djelatnosti hitne medicine te županijski zavodi za hitnu medicinu kao njihovi poslodavci. To je nešto na što već godinama ukazujemo, a što smo, vjerujem, još jednom utvrdili na ovom sastanku i naša je želja da se to što prije i ostvari“, izjavila je.

„HZHM je još 2014. godine otvorio ovu temu i javno informirao djelatnike HMS-a o proceduri za ostvarivanje istog“ istaknula je ravnateljica Grba-Bujević. Dodala je kako je HZHM unatrag šest godina Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, odnosno njegovoj podružnici u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba dostavio sve dokumente kojima je raspolagao kako bi im olakšao izradu navedene dokumentacije. Unatoč tome, zahtjev prema nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike još nije podnesen.

“Razriješeni nesporazumi u komunikaciji”

„Shvatili smo da smo na istoj strani, imamo potporu HZHM-a te su se razriješili nesporazumi u komunikaciji“, rekao je predstavnik inicijative Hitna uživo 194 Fran Stjepan Naranđa, dr. med. te najavio daljnje aktivnosti u dogovoru s poslodavcima i sindikatima kako bi se ovo pitanje što prije riješilo.

Najavljen prosvjed djelatnika HMS-a ipak će se održati, kako bi se, prema riječima Marija Zajeca, med. techn. iz inicijative Hitna uživo 194, skrenula pažnja na hitnjake.

„Stres, reanimacije, fizičko i psihičko nasilje na koje nailazimo naša su svakodnevica, a nemamo se kad ni isplakati“, izjavio je Zajec.

Ravnateljica Grba-Bujević istaknula je potporu ministra Beroša u nastojanjima djelatnika HMS-a za ostvarivanjem svojih prava. „S obzirom na zakonske mogućnosti koje nisu iskorištene, još jednom pozivam sindikate i županijske zavode za hitnu medicinu da dostave potrebnu dokumentaciju nadležnom ministarstvu i ispravnim putem krenu u ostvarivanje svojih prava, a mi ćemo ih u tome nastaviti podržavati“, zaključila je. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni