Stranka ZA GRAD: Malim ulaganjima do velikih ušteda

Stranka ZA GRAD: Malim ulaganjima do velikih ušteda

U posljednjih 10 godina cijena električne energije porasla je za preko 60 %, cijena plina za 53 %, a cijena grijanja za 45%, dok se cijena za vodu i odvodnju udvostručila!

„U posljednjih 10 godina cijena električne energije porasla je za preko 60 %, cijena plina za 53 %, a cijena grijanja za 45%, dok se cijena za vodu i odvodnju udvostručila! Ona danas na području Zagreba iznosi 14,2 kn/m³ za razliku od 7,2 kn/m³, koliko je iznosila 2003. godine“, navodi se u jučerašnjem priopćenju stranke ZA GRAD.

„S druge strane postojeće stambene zgrade na području Grada devastirane su, zaboravljene u vremenu i neodrživom sustavu upravljanja. Čak 80% njih starije je više od 40 godina te zahtijeva ozbiljne zahvate na obnovi fasade, postavljanju izolacije, zamjeni prozora, dotrajalih i neučinkovitih kotlovnica i slično“, nastavlja se u priopćenju.

„Posebna kategorija su višestambene zgrade priključene na centralne toplinske sustave u kojima se toplinska energija obračunava po kvadratu stana, a ne po realnoj potrošnji. U tim slučajevima nerijetko je više od pet zgrada spojeno na jedan vodomjer, dok se potrošnja vode obračunava prema broju članova kućanstva. Kako bi se stanarima omogućilo plaćanje troškova energije i vode prema ostvarenoj potrošnji potrebne su ozbiljne preinake na postojećim instalacijama i sustavima grijanja, što zahtjeva velika ulaganja. Stoga smatramo da grad Zagreb u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost treba osigurati barem 40 % sredstava za sufinanciranje takvih investicija“, rekla je mag. Ana Pavičić Kaselj iz stranke ZA GRAD.

Iz stranke poručuju da bi s 10 milijuna kuna godišnje – što za usporedbu čini tek jednu desetinu troškova Ureda zagrebačkog gradonačelnika – Grad Zagreb mogao bi sufinancirati preko 3.000 projekata energetske obnove godišnje. Navode kako bi ukupna ulaganja u ove projekte godišnje bi rezultirala s preko 106 milijuna kuna investicija pri čemu bi se sačuvala radna mjesta u građevinskoj industriji i dao poticaj obrtnicima, s obzirom da bi se na provedbi energetske obnove zaposlilo preko 12.000 ljudi godišnje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni