Strani turisti na meti nasilnika

Strani turisti na meti nasilnika

Zašto su strani turisti česta meta napada lokalnih harambaša koji, gotovo svako ljeto, završe na naslovnicama novina? S nekima od njih pričali smo osobno i prema njihovim pričama, iza tog divljaštva ne stoje samo oni, već su ih na taj čin potaknuli upravo građani razvijenih civilizacija koji se vole hvaliti svojom kulturom življenja

“Onako umoran, potkraj radnog dana, jednostavno sam poludio te sam, kroz prozor kombija, gurnuo svoju desnu ruku te ga uhvatio za nos kojeg sam okretao toliko dugo dok nije odustao te se odveo u nepoznatom smjeru…”

Marko Sladić

Zbog povećanja broja čitatelja i prodaje, većina medija, svoje novinske stupce, svakodnevno puni crnim vijestima poput tko je kome otkinuo glavu i tko je koga opljačkao, isjeckao i pojeo. Nažalost, upravo takve vijesti privlače čitatelje, a “poslastice” koje obaraju sve rekorde čitanosti najčešće se kriju pod naslovima “Usred bijela dana u Dubrovniku Nijemcu razbio glavu” i sl.

Naslov. "U Dubrovniku brutalno pretučen turist iz Brazila!"
Naslov. “U Dubrovniku brutalno pretučen turist iz Brazila!”

Zašto su strani turisti česta meta napada lokalnih harambaša koji, gotovo svako ljeto, završe na naslovnicama novina s opisom nepismenih hrvatskih sileđija? S nekima od njih pričali smo osobno i prema njihovim pričama, iza tog divljaštva ne stoje samo oni, već su ih na taj čin potaknuli upravo građani razvijenih civilizacija koji se vole hvaliti svojom kulturom življenja. U ovom članku nećemo otkrivati imena sugovornika, već ćemo samo navesti njihove inicijale. Donosimo vam nekoliko njihovih životnih priča koje su ih etiketirale kao divljake s toljagama. Na vama ostaje prosudba jesu li imali pravo (ne ono zakonsko) posegnuti za njom.

D. L. (oko 45 godina):

“U kasnim večernjim satima, u restoran nam je stigao gost koji je sjeo za stol u kutu prostorije. Naručenu čašu vina i škampe na žaru uredno je pojeo, platio te je ostavio lijepu napojnicu. Očekivano je bilo kako će krenuti prema izlazu, pošto smo i  mi završavali svoj radni dan, no on je spustio svoje gaće i počeo obavljati nuždu po stolu na kojem je večerao. Što je bilo nakon toga i kako smo mi reagirali,  ne bih smio govoriti.”

M. B. (oko 60 godina):

“Svojim kombijem, neki stranac mi je zatvorio ulaz za dostavu u firmu gdje smo, moji zaposlenici i ja, imali rezervirana  mjesta za parkiranje naših vozila. Prišao sam njegovim vratima i zamolio ga neka se pomakne objasnivši mu svoj razlog. Mahnuo je rukom i nastavio dalje blokirati prilaz. Nije mi bilo jasno otkud mu pravo tako se ponašati, posebno u zemlji u kojoj je gost. Onako umoran, potkraj radnog dana, jednostavno sam poludio te sam, kroz prozor kombija, gurnuo svoju desnu ruku te ga uhvatio za nos kojeg sam okretao toliko dugo dok nije odustao te se odveo u nepoznatom smjeru.”

Tučnjava ispred hvarskog noćnog kluba "Carpe Diem"
Tučnjava ispred hvarskog noćnog kluba “Carpe Diem”

D. Ž. (oko 60 godina):

“Jednog ljeta na terasu restorana, u kojem sam radio, sjelo je nekoliko Mađara. Onako direktno s plaže, bili su goli do pojasa. Derali su se iz sveg glasa. Uljudno sam ih zamolio neka se stišaju i obuku odjeću ili, na bilo koji način, prekriju gornji dio tijela. Odbili su učiniti i jedno i drugo, no radi “mira u kući”, svejedno sam pošao k njima kako bih im uzeo narudžbe. Na lošem engleskom jeziku odbrusili su mi kako ništa ne žele piti jer imaju more ispred sebe (ni meni nije bio jasan ovaj razlog). To je bila kap na koju sam puknuo i izbacio ih sve naglavačke s terase.”

M. B. (oko 60 godina):

“Bila je kasna ljetna večer. Pred samo zatvaranje restorana, ušao je talijanski par.  Naravno, kao dobri domaćini, primio sam ih i uslužilo. Najednom, Talijan se počeo bezobrazno ponašati. Vjerojatno je bio pijan. Nakon nekog vremena moje tolerancije na njegove ispade, poslao me u “ono mjesto” na što sam impulzivno reagirao te ga dobro izlemao kako mu više ne bi palo na pamet pojaviti mi se pred očima. Pokupili su se i otišli podvijena repa, no tu nije bilo kraj. Idućih dana također je navraćao, čak je i telefonom nazivao i prijetio.” (crckarije.com / foto: dnevnik.hr, jutarnji.hr, danas.net.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni