Strani mediji posebnu važnost pridali Vučićevom dolasku na inauguraciju

Strani mediji posebnu važnost pridali Vučićevom dolasku na inauguraciju

Vučićev dolazak ocjenjen prijateljskom gestom pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa dviju država / Agencija AP objavljuje kako je Grabar Kitarović inaugurirana kao prva žena predsjednica Hrvatske te kako ona povećava šanse HDZ-a na parlamentarnim izborima

O inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je održana jučer na Markovu trgu u Zagrebu izvijestile su mnogobrojne susjedne i svjetske novinske agencije i mediji.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Kolinda najmlađa predsjednica Hrvatske i isto naglašava da je prva žena na toj dužnosti

U Srbiji su opširno popratili događaj, kao i prisustvo Aleksandra Vučića koji je bio „prava medijska atrakcija“. Beogradske agencije pišu kako je nova predsjednica u svojem govoru naglasila da će u odnosima sa Srbijom posebnu pozornost posvetiti nestalim osobama i poštivanju prava i zaštiti hrvatske manjine. Navode i da je za razliku od prisega prethodnika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, svečanost Grabar-Kitarović propraćena s više nacionalnih simbola te da je nova predsjednica nakon prisege zaplakala.

I mediji su u Bosni i Hercegovini izvijestili o inauguraciji podsjećajući kako su na njoj bila sva tri člana Predsjedništva. Ističu kako se u govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žive u njoj. Sarajevski Dnevni avaz istaknuo je da je Grabar Kitarović kao strateški interes navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom, te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

Potreba za novim hrvatskim jedinstvom

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u „optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva“ kako bi se prevladalo ekonomsku krizu te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Reuters također izvještava da je nova predsjednica pozvala na širok nacionalni konsenzus kako bi se oživjelo posrnulo gospodarstvo. Naglasili su kako se radi o bivšoj diplomatkinji na čijoj je inauguraciji na Markovom trgu bilo mnoštvo stranih uzvanika i tisuće građana.

Agencija AP objavljuje kako je Grabar Kitarović inaugurirana kao prva žena predsjednica Hrvatske te kako je njena pobjeda na predsjedničkim izborima bila iznenađenje što povećava šanse HDZ-a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Kolinda najmlađa predsjednica Hrvatske i isto naglašava da je prva žena na toj dužnosti. Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se “posebna važnost pridaje dolasku premijera Srbije Aleksandra Vučića” jer se smatra “prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država”. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni