“Stranci nam mijenjaju povijest i postavljaju obrazovne standarde”

“Stranci nam mijenjaju povijest i postavljaju obrazovne standarde”

»Neko prevodi nedovršene kurikularne dokumente i šaljući ih na takozvane recenzije poziva da nam stranci mijenjaju povijest i postavljaju nacionalne i obrazovne standarde«, zaključio je Milan Bandić

Iz Bandić Milan 365 -Stranke rada i solidarnosti u petak su poručili kako je Hrvatskoj obrazovna reforma i reforma kurikuluma nužna, ali zbog ministrice Blaženke Divjak i njene osobne afirmacije, već zbog djece, našeg najvećeg nacionalnog blaga.

Podsjećaju kako je ministrica Divajk na 1. sjednici novoformiranog Posebnog stručnog povjerenstva za provođenje reforme obrazovanja održanoj u ponedjeljak, 8. siječnja 2018. na postavljeno pitanje temeljem kojega se zakona, sadržaja i ciljeva uvodi informatika kao obvezan predmet u osnovne škole, u nedostatku argumenata odgovorila: »Uvodim informatiku zato što ja to hoću!«.

U priopćenju Stranke rada i solidarnosti isitče se kako ideološke podjele koje nude isključivost – ili informatika ili vjeronauk – ne mogu iznjedriti općeprihvatljiv obrazovni model. »Istinska odgovornost prema našoj djeci navodi nas na jedini prihvatljivi odgovor: i informatika i vjeronauk!«, ističu.

Smatraju da hrvatska djeca zaslužuju informatiku 21. stoljeća, ali ne informatiku pojedinca i njegove interesne skupine, već znanstveno utemeljen i stručno promišljen javno dostupni kurikulum s jasno definiranim ciljevima te kompetencijama kao ishodima odgojno-obrazovnog procesa. Kurikulum nastave informatike osmišljen u našim vrhunskim tehničkim i znanstvenim institucijama, a metodički obrađen od strane vrhunskih praktičara.

»Dok se u javnom i medijskom prostoru koncentriramo na lažnu opreku ili vjeronauk ili informatika, neodgovoreno ostaje pitanje gdje je i kada predstavljen verificiran kurikulum nastave povijesti? Kako je moguće da se ovih dana predstavlja na županijskim vijećima učitelja i nastavnika povijesti?! Nismo dobili niti odgovor na pitanje kako je odabrano baš tih 213 škola (imenovanih Odlukom ministrice od 4. prosinca 2017.) koje će alimentiranim sredstvima kupiti informatičku opremu prema vlastitoj procjeni«, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Stranke Milana Bandića je pak na jučerašnjoj konferenciji za novinare osudio bezočni ispad, odnosno govor mržnje vjeroučitelja Bagarića. No Bandić napominje kako je izrečeni govor sramotni čin i stav pojedinca koji nikako ne smijemo poistovjetiti s vjeronaukom kao nastavnim predmetom u školi.

Čelnik Stranke rada i solidarnosti, međutim ukazuje da je taj incident zakonito riješen s razine škole, Ureda za vjeronauk i pravosudnih institucija, ali da neki od tog riješenog slučaja »Bagarić« namjerno stvaraju nacionalnu i moralnu paniku.

»Mi bismo kao društvo trebali činiti samo ono što je činila škola. Štititi interese djece i obitelji te spriječiti neopravdanu hajku na Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije te na poistovjećivanje odgovornosti pojedinca i zajednice. Pa nije valjda jedan vjeroučitelj „slika i prilika“ cijele Crkve i vjernika koji se u njoj okupljaju? Nije ovaj neprihvatljivi govor – govor svih vjernika, već jedne osobe. Stoga moramo biti uporni u odbacivanju netrpeljivosti prema pravim vrijednostima koje promiče Crkva, a koje se provlače kroz ovu situaciju. Ovo je politizacije situacije«, rekao je Bandić.

Ustvrdio je kako je vidljivo je da netko vlada medijima jer je uspio pretvoriti kurikularnu reformu u revolucionarnu parolu, »iako do danas nema definiranih ni ciljeva ni sadržaja kurikuluma«.

»Neko prevodi nedovršene kurikularne dokumente i šaljući ih na takozvane recenzije poziva da nam stranci mijenjaju povijest i postavljaju nacionalne i obrazovne standarde«, zaključio je Milan Bandić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni