Štrajk u Zračnoj luci Zagreb

Štrajk u Zračnoj luci Zagreb

Izravna šteta ZLZ-u procjenjuje se na oko 900.000 kuna dnevno

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, naglasio je predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

U zagrebačkoj Zračnoj danas u 10 počinje prva faza štrajka u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do sutra u ponoć, objavili su predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb (ZLZ). Organizatori očekuju odaziv na štrajk veći od 90 posto.

Otkazano je svih 60 letova. Svi putnici koji su danas trebali letjeti iz Zagreba, na svoja će odredišta moći stići, ali iz zračnih luka Split, Ljubljana, Graz. Avioprijevoznici su organizirali autobuse kojima će tijekom dana putnike prevoziti u alternativne zračne luke. Putnicima koji se ne žele voziti autobusima ostaju još neke mogućnosti: ako odustanu od putovanja moći će dobiti povrat novca za neiskorištenu kartu ili tu kartu mogu zamijeniti za neki drugi let u organizaciji iste aviokompanije. To vrijedi za danas.

Croatia Airlines izvijestila je da će njihovi  zrakoplovi u razdoblju štrajka letjeti prema izmijenjenom redu letenja. Na najvećem broju letova u domaćem i međunarodnom redovitom prometu promijenjena su polazišta, odnosno odredišta, dio letova je otkazan, a otprilike trećina planiranih letova obavit će se kako je i planirano.

Razlog štrajka je neprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, koji provodi Ugovor o koncesiji ZLZ, istaknuo je na konferenciji za novinare predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Sumnjivi izvori financiranja

Dujić je pojasnio da će nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara s minimalnim kapitalom i, kako tvrdi, sumnjivim izvorima financiranja. Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, naglasio je Dujić. Uz Croatia Airlines najveći dužnik Zračnoj luci je upravo ZAIC, koji ne plaća svoje račune, pa je zabrinutost tim veća, ustvrdio je Dujić.

S druge strane, Uprava ZLZ smatra da je štrajk neutemeljen i nezakonit pa će zaštitu zatražiti sudskim putem, najavio je predsjednik Uprave Miroslav Drljača. On tvrdi da radnici ZLZ-a imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj, te daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava, kaže Drljača. Izravna šteta ZLZ-u procjenjuje se na oko 900.000 kuna dnevno. Neizravna će biti daleko veća, višemilijunska, a odnosi se na gubitke u gospodarstvu, plaćanje odšteta, narušen ugled među zračnim prijevoznicima i dr.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor uputio je apel ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hadašu Dončiću i Upravi Zagrebačke zračne luke da se što prije sastanu i postignu dogovor s radnicima. Ujedno je prozvao Ministarstvo i Upravu ZLZ-a za netransparentnost i pogodovanje francuskom ZAIC-u s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji.

U subotu bi se red letenja u zagrebačkoj zračnoj luci trebao normalizirati, ali ne zadugo – jer je novi štrajk najavljen već za utorak, 26. studenoga.

Informacija za putnike može se pročitati ovdje, ili dobiti u  Kontakt centru Croatia Airlinesa na telefone (+385 – 1) 6676-555 i 062 – 500 505. Iz Croatia Airlinesa  poručuju kako žale zbog neugodnosti, ali da tvrtka nije na njih izravno utjecala.  (hrt  / zg-magazin)