Strah od siromaštva Amerikancima skraćuje život

Strah od siromaštva Amerikancima skraćuje život

(Foto: Obrok iz kontejnera za smeće – tužna slika siromaštva iz Hrvatske)

Strah o siromaštva u SAD-u je postao toliko intenzivan da šteti zdravlju Amerikanaca s nižim prihodima te ih čak dovodi i do prerane smrti.

Izvještaj u sklopu projekta Hamilton objavljen u ponedjeljak na Institutu Brookings, međutim govori da su se razine stresa znatno povećale i za Amerikance sa svim razinama dohotka od 1970-ih naovamo, a to se osobito odnosi na siromašnije skupine.

Izvještaj se ne bavi onim što smatramo stresom u našem svakodnevnom govoru, već onim što je okarakterizirano kao »stresno opterećenje«, odnosno indeks određenih bioloških markera kao što su krvni tlak, razina kolesterola i bubrega i funkcija jetre, koji su, kako se navodi »povezani sa dugoročnim psihološkim naporom«. Ti su podaci snažni pokazatelji zdravlja i smrtnosti osobe, navodi se u izvještaju.

Voditeljica Projekta i jedna od autorica izvještaja Diane Schanzenbach rekla je da je kod siromašnih primijećeno impozantno povećanje pokazatelja stresa. U radu se dodaje kako sve veći broj istraživanja pokazuje da širenje nejednakosti u SAD-u između bogatih i siromašnih nije samo ekonomski fenomen.

Pročitajte ostatak na Wonkblogu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni