Stotinu taksista besplatno će prevoziti žene na kemoterapiju

Stotinu taksista besplatno će prevoziti žene na kemoterapiju

»Zbog posljedica teških terapija i narušenog zdravlja, pacijenticama je uistinu potreban individualan prijevoz jer svaki kašalj drugih u javnom prijevozu za njih u toj fazi može biti poguban«, istaknula je Sanja Sarnavka

U multimedijalnom institutu – klubu MaMa, povodom Dana narcisa, ali i prijevoza žena na kemoterapiju i s kemoterapije u petak je održana je tiskovna konferencija.

Kako je kazala predsjednica udruge »Nismo same« Ivana Kalogjera, koja je i sama imala karcinom dojki, jedan od problema s kojim se suočila je bio problem prijevoza, kako doći na kemoterapiju i kako se sa nje vratiti. Stoga je prije devet dana pokrenut pilot projekt besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od malignih bolesti na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”. Projekt se provodi u suradnji udruge »Nismo same« i Radio Taksija Zagreb. Kalogjera je okupljene podsjetila kako je ona u tom razdoblju prošla 16 kemoterapija i 25 zračenja. Pritom je nadodala: »Imala sam podršku divnih prijatelja i djece, ali sam upoznala žene koje nisu imale takvu podršku«.

Kalogjera je nadodala kako su spomenute žene tijekom bolesti su često ostajale same, nakon što bi ih ostavili partneri, nisu imale obitelj i da je iz razgovora s njima saznala da je to jako veliki problem.

Podsjetila je kako mnogi ljudi nisu u mogućnosti platiti sami sebi taksi, a nakon same kemoterapije, žene trebaju paziti na svoje zdravlje. Kazala je kako ne preporučuje nikome da ide sam kući. Pojasnila je kako su inicijalna sredstva dobili te je rekla kako joj se odmah nakon što je jedna žena isprobala te tada joj je rekla: »Znala sam da je život lijep, ali ne koliko je ovo«.

Na Ivanine riječi se nadovezao predsjednik udruženja Radio taksi Zagreb Jozo Kovačević. NJega veseli što im se za pomoć obratila predsjednica spomenute udruge. Kaže kako upravo oni mogu odgovoriti bilo kakvim izazovima te da imaju obučene ljude koji dobro poznaju grad. Smatra kako je do sada sve bilo u redu te da će sve »štimati« i ubuduće.

Kovačević je rekao kako je u ovih devet dana koliko traje projekt odrađeno dvadesetak vožnji, dok su danas taksisti prevezli dvije do tri oboljele žene. Pojasnio je kako žene prije terapije nazovu i te ih oni ondje dovezu i pričekaju ili će doći takist koji je najbliže bolnici. Pritom je za kraj istaknuo: »Trenutno se javilo oko sto naših vozača koji su pristali dobrovoljno voziti žene na kemoterapiju, bez naknade«.

O cjelokupnoj temi se osvrnula i Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog vijeća Zaklade Solidarna. Drži kako ‘Zaklada Solidarna pokreće inicijative za zajednicu i u zajednici te kako je ova socijalna usluga stvarna potreba oboljelih od kemoterapije. »Zbog posljedica teških terapija i narušenog zdravlja, pacijenticama je uistinu potreban individualan prijevoz jer svaki kašalj drugih u javnom prijevozu za njih u toj fazi može biti poguban. Karcinom je drugi uzročnik smrti u Hrvatskoj i zato je potrebno djelovati zajedno kako bismo doprinijeli prevenciji i smanjenju takvih brojki«, istaknula je.

Na kraju svog izlaganja Sarnavka je pozvala građane da se pridruže prikupljanju novaca namijenjenog borbi protiv raka te obilježavanju Danu narcisa na Cvjetnom trgu 24. ožujka. Treba napomenuti kako se osim na spomenutoj lokaciji, ovaj dan održava i u užem centru grada te će biti u bojama žutih narcisa, jednom od simbola borbe protiv karcinoma dojki.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni