Stotine prosvjedovale protiv Bandićevog počasnog doktorata i tražile Borasovu smjenu

Stotine prosvjedovale protiv Bandićevog počasnog doktorata i tražile Borasovu smjenu

Foto: GONG

Stotine članova akademske zajednice okupili su se u utorak predvečer ispred Sveučilišta u Zagrebu izražavajući protivljenje prijedlogu da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat toga sveučilišta, javlja N1 televizija.

Prosvjed je organizirao doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko, koji je rekao kako ne postoji niti jedan razlog zašto bi gradonačelnik Bandić dobio ovakav doktorat. Izrazio je »najdublju sramotu« što polazi doktorski studij na Sveučilištu koje predlaže da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

Prosvjednici su pak poručili kako je dodjela počasnog doktorata gradonačelniku Bandiću uvreda za njih i Sveučilište.

Okupljeni su nosili transparente: »Dobrošli u Borasov drektorat«, »Jučer Čović, danas Bandić sutra Kordić«, »Dajte mu lisice, ne diplomu«, »Bagerom do doktorata«, »Svemučilište u Zagrebu«, »Počastite se janjetinom, a ne doktoratom«, »Pošto jedan počasni?« i slične. Tražili da se zaustavi »nasilje nad Sveučilištem«, ali i da rektor Sveučilišta prof. dr. Damir Boras podnese ostavku.

Zbor je otpjevao studentsku himnu Gaudeamus igitur (U veselju živimo), a Perko je predložio da se ubuduće dodjeljuje »Antidoktorat za počasni doktorat Milanu Bandiću«.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Meri Tadinac, rekala je da je su brojne generacije izgrađivale Sveučilište u Zagrebu i gradile ga 350 godina. No danas, kad bi u jubilarnoj godini trebali biti ponosni, članovi akademske zajednice se moraju sramiti.

Ustvrdila je kako za to nije kriv samo rektor nego još više Senat Sveučilišta čiji članovi, osim rijetkih izuzetaka, šute.

Profesor PMF-a i protukandidat aktualnom rektoru Damiru Borasu, Damir Bakić, izrazio je solidarnost s članovima Muzičke akademije koji su, kako je rekao, zgroženi prijedlogom o doktoratu u njihovo ime.

Profesori, docenti i asistenti Pravnog fakulteta u Zagrebu uputili su otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, Milanu Bandiću.

Odlučeno je da će se gradonačelniku ironično dodijeliti nagrada »Antidoktorat za počasni doktorat«. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni