Stopa nezaposlenosti u srpnju 2016. iznosila je 13, 3 posto

Stopa nezaposlenosti u srpnju 2016. iznosila je 13, 3 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u srpnju ove godine iznosila je 13,3 posto, što je za 0,3 postotna boda manje nego u lipnju i 2 postotna boda manje nego u srpnju lani, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku.

Time je stopa registrirane nezaposlenosti pala na najnižu razinu od 2008. godine, kada je iznosila 13,1 posto. Analitičari jedne banke u Hrvatskoj drže da je srpanjska stopa nezaposlenosti posljedica sezonskih kretanja te napominju da jedan dio radnika koji rade u sezoni čeka povratak u status nezaposlenosti.

“Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila”, ističu analitičari.

Nadalje navode kako je 58 posto nezaposlenih u srpnju imalo završenu srednju školu, 21 posto njih je sa završenom osnovnom školom, a 6 posto osoba je s nezavršenom osnovnom školom.

Ostatak nezaposlenih, njih 15 posto ima stupanj akademskog obrazovanja.

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni