Stop nepravednom naplaćivanju odvoza otpada!

Stop nepravednom naplaćivanju odvoza otpada!

Aktivisti Zelene akcije traže od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli

Aktivisti Zelene akcije su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju kojom su se usprotivili, kako kažu, štetnoj naplati odvoza otpada u Zagrebu. Tvrde da se novim modelom naplate, s kojim je gradska vlast krenula u prosincu, kvadratura kućanstva se zamjenjuje s »izmišljenim« fiksnim volumenom spremnika za miješani otpad i fiksnim brojem odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana.

»Građanima se odvoze poluprazne kante i to više puta tjedno, a sve u svrhu da im se naplate što veći mjesečni računi za otpad«, navode aktivisti. Prema njihovim riječima, ovim sustavom većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Stoga takav sustav ocjenjuju nepravednim i tvrde da se njime nanosi velika šteta okolišu zbog nastavka proizvodnje velikih količina miješanog otpada za gomilanje na odlagalištu. Problem je da građani ne mogu sami, sukladno svojim potrebama, odabrati veličinu spremnika i broj odvoza.

Osim toga, građani također i dalje nemaju mogućnost da lako i jednostavno odvoje otpad već se nastavlja »neučinkovit sustav odvajanja«, bez ikakve kontrole u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu. »Takva nebriga gradske vlasti mogla bi uskoro rezultirati novim povećanjem iznosa na računima zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i smanjenja odlaganja na odlagalište«, zaključuju.

Neučinkovitost »zelenih otoka«

Akcijom je slikovito prikazan sustav kakav trenutno postoji u Zagrebu temeljen na velikim spremnicima za miješani otpad te sustav kakav bi trebao biti, a on uz manji spremnik za miješani otpad uključuje i spremnik za biootpad te za reciklante.

Aktivisti traže od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli. Također i da se građanima osigura odabir volumena spremnika za miješani otpad ovisno o njihovim potrebama i odabir broja odvoza spremnika za miješani otpad i spremnike za odvajanje reciklanata i biootpada ispred stambenih objekata. Na taj bi se način uspostavila kvalitetna i pravedna naplata otpada po volumenu proizvedenog miješanog otpada te bi se građanima omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa kroz odvajanje otpada, zaključuju u Zelenoj akciji.

Dodaju kako bi takav sustav omogućio i smanjenje neučinkovitih »zelenih otoka« udaljenih od samih kućanstava te ubrzano povećanje količine odvojeno skupljenog otpada, čime bi se izbjegle kazne za nepostizanje ciljeva odvojenog skupljanja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni