Stolni tenis: Počelo 117. prvenstvo SOKAZ-a

Stolni tenis: Počelo 117. prvenstvo SOKAZ-a

Za prvenstvo se prijavilo se 10 novih ekipa, a isto toliko ih je odustalo, tako da će i ovo prvenstvo imati 23 muške lige s po 12 ekipa / Tek od ove sezone zaživjelo je masovnije igranje žena u muškoj ligi Sokaza. Nastupit će desetak igračica, koje ni po čemu nisu inferiorne mnogim svojim muškim kolegama. Tako će za STK “Sv. Nedelja – Novaki – M.E.T.I” u četvrtoj ligi nastupiti Tea Tandarić i Ejla Grantverger; u šestoj ligi za STK “Pemit” Matea Vunderl itd…

Dragutin Ivanec

Iza nas je prvi tjedan 117. prvenstva Udruge stolnotenisača rekreativaca Zagreba (SOKAZ-a) – sezona jesen 2012.  Ekipno jesensko prvenstvo počelo je 1. listopada, a završava 21. prosinca 2012. godine. Za nastupajuće prvenstvo prijavilo se deset novih ekipa, a isto toliko ih je odustalo, tako da će i ovo prvenstvo imati 23 muške lige s po 12 ekipa. Novi članovi su postale ekipe: “Supra team”, “Mažuranac”, “Trans agram dostava”. “Nema veze”, “Šusteri”, “Pivarstvo.info”, “Sveti Vid” (Petruševec), “Orkis – momento”, “Abesinija” i “Play off”.

Žensku ligu će sačinjavati isto 12 ekipa. Za daljnje natjecanje se nije prijavila momčad “HZMO”. Interes za Sokazova natjecanja i dalje raste, te su otvorene nove dvije komercijalne dvorane. Sokaz je prošle sezone dozvolio ženskoj momčadi AUDIO SUSTAVI (Jagarinec Ojdenić Mirna,Šćepanović Maja, Tisaj Tanja, Pavlić Mirjana) nastup u muškoj konkurenciji u 22. Ligi. Žene su bile prve i sad igraju 20. Ligu. Tek od ove sezone zaživjelo je masovnije igranje žena u muškoj ligi Sokaza. Nastupit će desetak igračica, koje ni po čemu nisu inferiorne mnogim svojim muškim kolegama. Tako će za STK “Sv. Nedelja – Novaki – M.E.T.I” u četvrtoj ligi nastupiti Tea Tandarić i Ejla Grantverger; u šestoj ligi za STK “Pemit” Matea Vunderl itd…

Sportske aktivnosti nisu jenjavale ni između dvije sezone. U srpnju i kolovozu odigrano je u dvorani shoping – centra u Prečkom šest turnira, na kojima su nastupali igrači sličnih rejtinga liga. Najbolji pojedinci stjecali su pravo igrati u višem rangu natjecanja. Nakon 6. turnira između 160 igrača koji su nastupili na finalnom turniru najbolji su bili: 1. Branko Mikulec, 2. Domagoj Stepan, 3-4. Žarko Valentić i Dubravko Tomašić.

“Trans Agram” i dalje favorit

U ovoj sezoni u 1. ligi za najvećeg favorita i dalje kotira momčad pobjednika proljetne sezone “Trans Agrama”u sastavu Mikulec, Valentić i Knežević, dok će najvećeg konkurenta imati u sastavu”Buterfly-V.G” u sastavu Trstenjak Stipetić, Radočaj Ivo i Radočaj Miljenko. Vrlo jaka je i momčad “Mladost Yasaka” u sastavu Rakić, Žigman, Glad i Gačina. Loptica je okrugla… Za sad nije prijavljen Petar Žuvele (bivši igrač “HSTK Južna Trešnjevka), dok je bivši profesionalni igrač Darko Arapović prijavljen u 8. ligi za momčad “Hazard”. Ovaj dvojac je prošle godine ostvario dobre rezultate u najjačem rangu natjecanja.  U ženskoj konkurenciji vjerojatno je da će se najveća borba voditi između aktualnog prvaka “Ergoneta” (Dragia Vlatka, Valentić Gordana, Mohorovičić Gjanković Ingrid, Martić Irena, Muhek Renata) i “BMW Teama” ( Žukina Biserka, Perhoč Vesna, Kos Mirjana, Galić Andrea). U tim momčadima igraju stolnotenisačice koje su prošle godine ubilježile ponajbolje skorove kao što su Dragia (36:0), Valentić (35:1), Žukina (31:2), Perhoč (29:1) i Kos (15:3). Najizgledniji aspirant na treće mjesto je momčad “Cestodoma” koju predvodi Zlata Iveković (32:4). Ta liga nosi manju mogućnost iznenađenja od najjače muške lige.

Memorijal “Zvonko Krivec – DEDA” – pojedinačno prvenstvo SOKAZ-a za 2012. godinu održat će se 10. i 11. studenog u Domu sportova. Možete provjeriti svoje mogućnosti i u ovoj konkurenciji. Tada će biti dodijeljene medalje za najbolje pojedince i pokali za najbolje ekipe proljetnog prvenstva u svim ligama 10. studenog u 12 sati. Nije se odustalo ni od štampanja monografije “60. godina SOKAZ-a”. Priprema se i bit će izdana do kraja 2012. godine. U Zagrebu se od 16. do 18. studenog ove godine održava jubilarni 20. memorijalni međunarodni stolnoteniski turnir “Antun Tova Stipančić”. Za rekreativne igrače natjecanje će se održati u subotu 17. stodenog 2012. godine s početkom u 9 sati. Rekreativni igrači će igrati pojedinačno po starosnim kategorijama, dok će igračice igrati u jednoj kategoriji. U kategorijama preko 40 godina mogu nastupiti i registrirani igrači.

Momčad “Vrhovca” u čijem standardnom sastavu igraju Jerko Grgec, Darko Barna, Dragutin Ivanec, odnedavno i Neven Dužević – dok su rezerve Ivor Kruhak i Boris Jagačić – postala je stabilni devetoligaš. U slijedeću natjecateljsku sezonu ulazi bez prevelikog pritiska rezultata. Vidjet ćemo što će donijeti predstojeća sezona. Želimo svim sudionicima SOKAZ-a ugodnu sportsko – rekreacijsku zabavu, dobre rezultate, a ako oni izostanu, najbitnije je druženje i sklapanje novih poznanstava i prijateljstava. Treba naglasiti da u natjecanjima nastupate na vlastitu odgovornost, te se starijima natjecateljima preporuča liječnički pregled prije natjecanja. Treba naglasiti da bavljenje bilo kakvom aerobnom disciplinom, a u to spada i bavljenje rekreativnim stolnim tenisom, nakon četrdesete godine, po nekim relevantnim istraživanjima provedenim u SAD-u, produžuje život…

Inače, SOKAZ je osnovan daleke 1950. godine s ciljem da omogući organizirano bavljenje stolnim tenisom svima onima koji taj sport vole, a koji se dotada nisu mogli uključiti u natjecateljski sport. Iako su sudjelovale u pojedinačnim natjecanjima, žene su s ekipnim natjecanjem startale 1955. godine. Treba naglasiti da su u natjecanjima SOKAZ-a sudjelovali i mnogi bivši profesionalni igrači. O tome što je SOKAZ već smo pisali na stranicama ovog portala. U aktivnosti Udruge je uključen najveći broj članova u bilo kojem sportu u Hrvatskoj, isključujući, naravno, veteranske nogometne i amaterske malonogometne aktivnosti. Zanimljivost je da je princip aktivnosti Udruge, dalekih godina usvojen u Zapadnoj Njemačkoj, dakako, s mnogo većim brojem rekreativnih sportaša, ovisno o veličini zemlje, a aktivnosti su nastavljene i u ujedinjenoj Njemačkoj.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni