Stojak: ZET ima previše problema da bi se mogao baviti i žičarom

Stojak: ZET ima previše problema da bi se mogao baviti i žičarom

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak na današnjoj je konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici izrazio bojazan što Grad Zagbreb namjerava ZET-u prepustit upravljanje sljemenske žičare, ali i dovršetak te investicije »teške« više od pola milijarde kuna.

Takav prijedlog naći će se na izglasavanju na slijedećoj sjednici Gradske skupštini, za tjedan dana, a HNS-ovcu nije sasvim jasno kako bi to moglo dobro funkcionirati u praksi.

»Investicijom od gotovo 500 milijuna kuna, koliko će u konačnici stajati izgradnja sljemenske žičare, trebao bi u idućih 15 godina upravljati ZET, koji dobije svake godine iz gradskog proračuna putem subvencija otprilike 500 milijuna kuna da bi mogao uopće normalno poslovati. Kako?«, pita se Stojak, dodavši da je javni gradski prijevoznik lani u prvih šest mjeseci poslovanja zabilježio gubitke koji premašuju 50 milijuna kuna.

Stojak kaže da je riječ o tvrtki koja u 20 god. nije sagradila niti metar nove tramvajske pruge i koja koristi vanjske usluge za održavanje svoje opreme i vozila, no unatoč svemu sada joj se želi povjeriti upravljanje ovako velebnim projektom.

Budući da se već nagađa da će se ići na kreditno zaduženje ZET-a, Stojak se pribojava da će otplata 100-300 milijuna kuna kredita pasti na leđa građana Zagreba. (ZG-m)