Stojak: Za bolji Zagreb treba učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava

Stojak: Za bolji Zagreb treba učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici predložio novi ustroj mjesne samouprave u Zagrebu. Pojasnio je da njen postojeći ustroj nije učinkovit, niti okrenut prema građana te je preskup je u odnosu na pružene usluge.

„Mjesna samouprava u Zagrebu nije ispunila svoju svrhu radi koje je osnovana, a to je da podiže kvalitetu života građana te poboljšava kvalitetu komunalne infrastrukture u gradskim kvartovima”, tvrdi Stojak. Naglasio je da ako želimo bolji Zagreb u budućnosti je potrebna učinkovitija, kvalitetnija i jeftinija mjesna uprava.

Stojak predlaže da se u gradskim četvrtima umjesto 280 bira 138 vijećnika, a to je više od 50 % manje. Također i da se broj gradskih četvrti smanji sa 17 na 8, a mjesnih odmora s 218 na 92 te da je 748 vijećnika u mjesnim odborima umjesto njih 1360.

Naglasio je da bi se okrupnjavanjem i spajanjem četvrti i mjesnih odbora dobila učinkovitija tijela i odgovornije predstavnike građana, koji će imati veću mogućnost kvalitetnije rješavati probleme građana te podizati kvalitetu komunalne infrastrukture u pojedinim kvartovima.

„Promjena ustroja mjesne samouprave u Zagrebu je bitna tema o kojoj moramo hitno raspravljati. Predlažem o tome hitnu javnu raspravu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i drugim tijelima”, istaknuo je Stojak.

Dodao je da njegov prijedlog utemeljen konkretnim pokazateljima, ali i na osobnom iskustvu kao gradskog zastupnika i vijećnika u mjesnom odboru jer je svjestan svih manjkavosti postojećeg ustroja mjesne samouprave.

„Ustroj sadašnje mjesne samouprave je izuzetno skup, prvenstveno mislim na naknade koje se isplačuju vijećnicima mjesnih odbora. Promjenom ustroja postigle bi se uštede od 5 do 8 milijuna kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini gradske četvrti te uštede od 14 do 21 miilijun kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini mjesnog odbora”, izjavio je Stojak. Izrazio je zadovoljstvo što slična razmišljanja imaju njegove kolege iz HDZ-a, platforme Zagreb je naš!, iz Kluba lijevog bloka te predstavnici HSLS-a. Stojak je najavio da će svoj prijedlog predstaviti građanima preko društvenih mreža, ali i na sastancima s građanima u kvartovima.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni