Stojak upozorio na “rasprodaju” gradske imovine uoči lokalnih izbora

Stojak upozorio na “rasprodaju” gradske imovine uoči lokalnih izbora

“Za koga je planirana prodaja zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina? Na to trebamo dobiti jasne i nedvosmislene odgovore”, ustvrdio je Stojak.

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici upozorio na “rasprodaju gradske imovine” i to samo nekoliko mjeseci pred lokalne izbore. Upozorio je da se tijekom jučerašnje rasprave o proračunu na Odboru za obrazovanje i sport Gradske skupštine saznalo da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić planira prodaju izuzetno vrijednih područja nekadašnjeg Paromlina kojeg je procijenio na 75 milijuna kuna, Gredelja za 618 milijuna kuna te Zagrepčanke za 380 milijuna kuna, čime se planira uprihoditi više od milijardu kuna.

“Za čije interese i za koga Milan Bandić želi nekoliko mjeseci pred izbore prodati najvrijedniju gradsku imovinu? Za koga je planirana prodaja zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina? Na to trebamo dobiti jasne i nedvosmislene odgovore”, ustvrdio je Stojak.

Zgrada Paromlina

Dodao je kako je obrazloženje predstavnika Gradske uprave da se radi o jednokratnom povećanju gradskog proračuna na gotovo 14 milijardi kuna. Prodajom ova tri izuzetno vrijedna gradska zemljišta planira se povećati proračun za više od milijardu kuna”, istaknuo je HNS-ov gradski zastupnik. Podsjetio je da su ta zemljišta trebali biti novi urbani centri Zagreba.

“To su gradski prostori za koje su rađeni urbanistički planovi, skice, makete o kojima smo svaki puta slušali da će to biti novo središte Zagreba, gdje će se graditi ne samo poslovni prostori nego i javni sadržaji”, rekao je Stojak. Dodao je da se o tome sluša još od 2001. godine, kada je gradonačelnik Bandić prvi put kupio to zemljište. Upozorio je da se svih 20 godina svašta dešavalo s tim zemljištem, ali nije se dešavalo ono najbitnije, odnosno ništa se na njima nije radilo.

“Uopće nije sporno da Zagrebu trebaju investicije, da gradu trebaju ozbiljni investitori koji će ga obogatiti novim sadržajima, ali zašto ovako poskrivečki, naglo? Zašto na načine na koje suvremeni, civilizirani svijet ne radi?”, pita se Stojak. Podsjetio je na projekt Zagreb City, odnosno Manhattan na Savi, kada su, kako je rekao, bili tajni memorandumi te se pojavili čudnovati investitori za koje nitko nije znao odakle dolaze.

“Isto tako recentna prošlost od prije dva ili tri tjedna je blok Kvatrić, odnosno Blok Badel, gdje će Grad praktički izgubiti vlasništvo i mogućnost upravljanja, gdje je procijenjena vrijednost zemljišta višestruko manja nego što bi Grad mogao uprihoditi da je tamo napravljen javni prostorni urbanistički plan”, kaže Stojak. Ustvrdio je kako nije jasno što se prodajom tih zemljišta tamo planira napraviti.

Ponovio je ključna pitanja za koga su ta zemljišta namijenjena i što se tamo planira napraviti. Pita se je li to neki skriveni interes gradonačelnika i nekih investitora za koje samo on zna da bi tamo nešto radili. “Ne znamo koji je tamo javni interes, koji je u tome interes građana Zagreba”, upozorio je Stojak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni