Stojak: Treba smanjiti broj vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora

Stojak: Treba smanjiti broj vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora

“To će pridonijeti uštedama, jer se godišnje samo za naknade vijećnicima isplaćuje 30 milijuna kuna. Također će se pridonijeti i njihovoj većoj odgovornosti“, istaknuo je Stojak

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak u petak je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici podržao najavu Vlade da se izmjenama zakona smanji broj dužnosnika u općinama, gradovima i županijama.

Smatra kako je paralelno s promjenom na nacionalnoj razini potrebno ići u promjenu preustroja Grada Zagreba, jer u protivnom reforma na nacionalnoj razini će biti besmislena i neće polučiti rezultate.

„U Gradu Zagrebu na svakim lokalnim izborima, na razini Gradske skupštine, gradskih četvrti i mjesnih odbora biramo više od 1600 ljudi. Grad koji kao cjelina brine o potrebama građana ne treba imati takav ustroj. Apeliram na Gradsku upravu, na većinu u Gradskoj skupštini da se paralelno s promjenama na nacionalnoj razini krene s izmjenama Statuta grada Zagreba i svih odluka koje reguliraju izbor članova vijeća mjesnih odbora, gradskih četvrti“, rekao je Stojak.

Podsjetio je da je prije više od pet godina predlagao da se krene u javnu raspravu o promjeni ustroja Grada Zagreba te je dodao da je ustroj mjesne samouprave sa 218 mjesnih odbora i 17 gradskih četvrti je glomazan, nepotreban i troše se ogromni novci koji se mogu pametnije iskoristiti.

„ U prvom koraku smanjimo broj vijećnika u mjesnim odborima i u gradskim četvrtima. To će pridonijeti većoj uštedi novaca, jer se godišnje samo za naknade vijećnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti isplaćuje 30 milijuna kuna. Također će se pridonijeti i njihovoj većoj odgovornosti“, istaknuo je Stojak.

Smatra da mjesni odbori i gradske četvrti nisu praktički bitni za razvoj Zagreba te se svode kako je rekao na prijedloge komunalnih aktivnosti koji se ne prihvaćaju, nego se u Uredu gradonačelnika odlučuje što će se raditi u pojedinom kvartu.

„Ustroj Zagreba koji se paralelno mijenja s promjenama na nacionalnoj razini jedan je od prioriteta. To donosi kvalitetnije upravljanje Zagrebom u budućnosti, kvalitetniji, bolji Zagreb, jer što se tiče današnjeg ustroja Zagreb se ne može ravnomjerno razvijati. Ne može biti grad ne samo 21. stoljeća , nego grad koji je istinska europska metropola u svakom pogledu“, izjavio je Stojak.

Dodao je da je promjena ustroja u interesu svih političkih opcija, a najviše koristi građanima, jer uz to što će Grad biti učinkovitiji, građani će više sudjelovati u odlučivanju o bitnim procesima u Zagrebu.

„Građane moramo puno više uključiti u sve procese, da u svojim kvartovima odlučuju kakva će biti kvaliteta života. Oni znaju da postoje tijela, ali ne znaju čemu služe. Primjerice, danas 90 % građana u kvartovima ne zna da postoje mjesni odbori i još manje gradske četvrti“, rekao je Stojak. Upozorio je da gradske četvrti za svoje projekte na godišnjoj razini imaju 700 milijuna kuna, što je ogroman novac, a puno se ne realizira.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni