Stojak: Prodajom zemljišta Paromlina odustaje se od izgradnje Gradske knjižnice

Stojak: Prodajom zemljišta Paromlina odustaje se od izgradnje Gradske knjižnice

Podsjetio je da je Gradska knjižnica trebala biti novo kulturno središte Zagreba

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici kritizirao prodaju vrijednog zemljišta zagrebačkog Paromlina na kojem je trebala biti izgrađena Gradska knjižnica.

Naglasio je da je gradonačelnik Milan Bandić godinama obećavao izgradnju Gradske knjižnice na tom zemljištu, a sada ga želi prodati za 75 milijuna kuna, po istoj istoj cijeni za koju ga je kupio. Dodao je da se iznenadnom prodajom gradskih zemljišta Zagrepčanka, Paromlin i Gredelj u stvari žele pokrpati rupe u proračunu koje je gradonačelnik napravio “rasipničkim i neodgovornim ponašanjem”.

“ Od 2013. godine gradonačelnik Bandić je sa suradnicima obećavao i najavljivao izgradnju Gradske knjižnice. Mi 2020. godine tu knjižnicu nemamo, niti možemo naslutiti kada bi se to obećanje moglo ostvariti”, izjavio je Stojak. Ocijenio je kako se radi lošem poslu s obzirom da se iznenada po jeftinoj cijeni iznenada prodaje atraktivno gradsko zemljište. Podsjetio je da je Gradska knjižnica trebala biti novo kulturno središte Zagreba.

“Nažalost, ovo je samo posljedica dugogodišnje nebrige o gradskoj imovini”, ustvrdio je gradski zastupnik. Zaključio je da ukoliko se realizira prodaja zemljišta Paromlin kroz gradski proračun za 2021. godinu, Zagreb neće dobiti Gradsku knjižnicu, novi centar kulturnog okupljanja, odnosno jednu nužno potrebnu ustanovu. Ustvrdio je kako se jasno pokazuje da se projektima u Zagrebu ne pristupa planski, nego se prilagođavaju potrebama gradonačelnika Bandića. “Nažalost, ništa se drugo nije moglo niti očekivati od čovjeka koji je neumoran u svojim obećanjima, ali još neumorniji u njihovom neispunjavanju”, dodao je Stojak.

“Volio bih da na sjednici Gradske skupštine u utorak predstavnici Gradske uprave odgovore na pitanje zašto se jeftino prodaje zemljište Paromlina? Za čije interese? Zašto na tom zemljištu neće biti Gradske knjižnice?”, zapitao je Stojak izrazivši nadu da će dobiti odgovore na neke od tih pitanja.

Na upit novinarke ZG-magazin Stojak je komentirao i nepridržavanje epidemioloških mjera gradonačelnika Milana Bandića, odnosno nenošenje maske prilikom obilaska trgovačkog centra s gradskom zastupnicom i članicom predsjedništva njegove stranke Natalijom Prica Oreški.

“Bitno je da imamo kriterije jednake za sve, bez obzira radi li se o gradonačelniku, premijeru ili (pod navodnicima) običnom građaninu. Svojim se primjerom kao gradski zastupnik pokušavam pridržavati onoga što je netko rekao kako bi se sačuvalo zdravlje”, izjavio je Stojak. Dodao je da bi se tako trebao ponašati i gradonačelnik Zagreba, odnosno kad je bio u trgovačkom centru trebao se pridržavati svih propisanih mjera.

Inače, na rasprodaju najvrednijih gradskih zemljišta danas su na konferenciju za novinare na parkiralištu na mjestu nekadašnjeg kompleksa TŽV Gredelj ukazali su i predstavnici političkih platformi Zagreb je NAŠ i Možemo Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni