Stojak: GUP znači da smo generalno u problemu s ovakvom gradskom politikom

Stojak: GUP znači da smo generalno u problemu s ovakvom gradskom politikom

„Jedan ozbiljan, dobronamjeran gradonačelnik bi svakako pokušao svoj grad razvijati u suglasju sa sugrađanima, strukom, s arhitektima, urbanistima, prostornim planerima i predstavničkim tijelom kao što je zagrebačka Gradska skupština“, kazao je Stojak

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak u četvrtak je u Staroj gradskoj vijećnici na konferenciji za novinare oštro kritizirao odluku o izmjeni Generalnog urbanističkog plana (GUP-a).

Pozvao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da uvaži mišljenje struke, ali i građana koji su prije nekoliko tjedana na zagrebačkom Hipodromu iskazali svoje nezadovoljstvo te da dalje ne forsira s odlukom o izmjenama GUP-a, jer je to protivno odredbama Prostornog plana grada Zagreba.

„U Zagrebu se gradi neplanski. To je vidljivo iz aviona ili kako bi rekao gradonačelnik iz ptičje perspektive, što često upotrebljava u javnim nastupima. Mijenja se GUP kako bi se gradili megalomanski projekti kojima prema riječima gradonačelnika investitori određuju kako će se nešto graditi. To je nedopustivo”, kaže Stojak.

Dodao je da svaki ozbiljan i dobronamjeran gradonačelnik ne bi rekao da investitori će određvati kako će grad izgledati, da oni definiraju što se i kako u Zagrebu se treba graditi.

„Jedan ozbiljan, dobronamjeran gradonačelnik bi svakako pokušao svoj grad razvijati u suglasju sa sugrađanima, strukom, s arhitektima, urbanistima, prostornim planerima i predstavničkim tijelom kao što je zagrebačka Gradska skupština“, kazao je Stojak.

Smatra kako bi gradonačelnik trebao malo pogledati oko sebe i podsjetiti se projekata koje je pompozno najavljivao, a nikada ih nije ostvario.

„Danas su fasade nakon njegovog New Deala još starije i derutnije nego što su bile prije. Možda skrene pogled na brda smeća koje nas svako malo zatrpava po gradu jer Gradska uprava i Zagrebački holding nisu u stanju riješiti te probleme pa im onda pristupaju vatrogasni mjerama. Možda pogleda i prema Jarunu pa tamo vidi močvaru umjesto jezera koje bi trebalo služiti za kupanje građana i Sportsko-rekreacijski centar. Možda se sjeti i svih ulica, cesta koje je trebao napraviti, a možda pogleda konačno i mostove koji su u katastrofalnom stanju koji su opasnost po živote građana”, poručio je Stojak.

Podsjetio je da su na izmjenu GUP-a 2017. godine došle tisuće primjedbi građana i udruga, no tek su im neki dan su počeli im stizati odgovori.

Kazao je da je sada došla nova odluka o izmjeni GUP-a koja mijenja namjenu dva izuzetno važna prostora u Zagrebu, Zagrebački velesajam i Hipodrom a to se želi napraviti bez ikakve javne rasprave.

„To je sramotno i nedostojno Zagreba. Nadam se da je ovo samo pokušaj onoga što je gradonačelnik znao raditi pa se u zadnji tren povuče“, rekao je Stojak.

GUP je jedan od strateških razvojnih dokumenata svakog grada pa tako i Zagreba, ali ovo zbilja nije GUP, ovo je samo dokaz da smo s ovim gradonačelnikom i načinom kako se vodi gradska politika generalno u problemu. Zagreb bi se trebao voditi planski, stručno, osmišljeno koliko god je moguće u suglasju sa strukom, u dogovoru sa građanima“ zaključio je Stojak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni