Što sve skriva komora Sokolske mogile otkrit ćemo tek 2025. godine

Što sve skriva komora Sokolske mogile otkrit ćemo tek 2025. godine

Sokolska mogila na Maksimiru nastala je 1925. godine u spomen na 1000-godišnjicu hrvatskog kraljsevstva. Projektirao ju je Aleksandar Freundenreich, a podignuo Hrvatski sokolski savez (gimnastička organizacija, ali istodobno i društvo nastalo radi buđenja nacionalne svijesti), na već postojećem humku na kojem je nekada bio paviljon Kišobran, ispod kojeg su se sklanjali posjetitelji za iznenadnih kiša na Maksimiru.

Mogila je građena od grumenova zemlje. Tako je prilikom III. svesokolskog sleta, od 13. do 17, kolovoza 1925. godine, održano prinošenje zemlje iz 155 mjesta Hrvatske, u kojima se tijekom tisućljeća zbio neki važan povijesni ili kulturni događaj. Grude su donesene sa slijedećih lokacija: Duvanjskog polja – na kojem je okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav, iz Gvozda – gdje je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, s Kvaternikova groba u Rakovici, s Gupčeve lipe u Stubici, iza zidina staroga grada Zrinskih u Čakovcu, ispred rodne kuće J. J Strossmayera u Osijeku, s tvrđave Knin, s Medvedgrada itd.

Posljednju prinesenu grudu hrvatske zemlje poljupcem je blagoslovio Papa Ivan Pavao II 10. rujna 1994. za posjeta posjeta Zgrebu, a na Dan oružanih snaga RH, 28. svibnja 1995. na Mogilu je postavljena skulptura sokola, rad kipara Marijana Gajšaka i Mladena Mikulina.

U komori koja se nalazi u temeljima Sokolske mogile nalaze se različiti predmeti iz tadašnjeg doba. Ima tu veziva, obuće preslica, čuturica, šumskog oruđa, knjiga i brošura itd.

Otvaranje komore planira se 2025. godine kako bi mlađi narašaji vidjeli kako se nekada živjelo. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni