“Što ste sjekli, sjekli ste!” – prosvjed pred zgradom Hrvatskih šuma

“Što ste sjekli, sjekli ste!” – prosvjed pred zgradom Hrvatskih šuma

Zeleni odred poziva građane na prosvjed protiv daljnje devastacije naših šuma

U Zelenom odredu – forumu braniteljske udruge VIDRA tvrde kako posjeduju opsežnu dokumentaciju prikupljenu u proteklih nekoliko mjeseci, a koja ukazuje na »nepravilnosti i moguće kriminalne radnje« koje se odvijaju u tvrtki Hrvatske šume d.o.o.

Pitaju se je li svrha Hrvatskih šuma ostvarivanje što boljih poslovnih rezultata ili pak da vode brigu o našim šumama? »Ako je smisao prekomjerna sječa kako bi se nekolicina bogatila, šume će nestati za 20 godina!«, ističu.

Smatraju kako sustav nadzora nad upravljanjem i gospodarenjem šumama koji provodi šumarska inspekcije nije dobar jer se ne poštuju zakonski propisi o čemu svjedoče brojne opustošene površine šuma kojima upravljaju i gospodare Hrvatske šume d.o.o.

Navode kako je dovoljno samo pogledati Medvednicu i sve će biti jasno.

Ukazuju i na apsurdnu situaciju po kojoj ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavlja skupštinu Hrvatskih šuma d.o.o., a u sklopu ministarstva kojemu je Tolušić na čelu je i šumarska inspekcija. Kad ima nepravilnosti u Hrvatskim šumama, šumarska inspekcija bi trebala utvrditi prekršaj, a indirektno bi i ministar Tolušić bio odgovoran zbog prekršaja jer je on Skupština Hrvatskih šuma.

U Zelenom odredu ističu kako su politička uhljebljenja i nestručnost rukovodećih kadrova najveći problem, kao i stavljanje vlastitih interesa pojedinih interesnih skupina ispred interesa Hrvatskih šuma, pa čak i na njihovu štetu.

»S obzirom na svakodnevne slike koje pristižu sa terena i dokumentaciju koju posjedujemo, odlučili smo da je došlo vrijeme za izlazak na cestu. Pozivamo sve da nam se pridruže u četvrtak 10. siječnja 2019. godine na prosvjednom skupu “Što ste sjekli – sjekli ste” ispred zgrade Hrvatskih šuma d.o.o. (Ul. kneza Branimira 1), s početkom u 14.30 sati«, pozivaju iz Zelenog odreda.

Na skupu će biti pročitana pitanja namijenjena predsjedniku i članovima uprave Hrvatskih šuma, a traže da im se odgovori dostave u roku od 24 sata. (zg-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t