Što nas očekuje tijekom Adventa u Zagrebu?

Što nas očekuje tijekom Adventa u Zagrebu?

Prošle je godine samo u prosincu Zagreb posjetilo više od 56 tisuća turista, koji su ostvarili 101 tisuću noćenja, a te bi brojke ove godine mogle biti i premašene

Zagrepčane i goste ove godine očekuje još jedan bogat, kreativan i zanimljiv program Adventa, koji započinje 28. studenog paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, a po prvi puta se produžuje i iza dočeka Nove godine, odnosno do 10. siječnja 2016. godine.

„U Adventu ove godine imamo gotovo tri tisuće sudionika iz raznih javnih, gradskih i privatnih tvrtki i organizacija i vjerujemo da će i posjeta biti i veća nego lanjska, jer nas je portal European Best Destination već stavio na listu najpoželjnijih advent manifestacija u Europi, a za što će glasovanje biti od 1. do 10. prosinca na tom portalu“, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.

Kao i prošle godine, sprema se Ledeni park na Tomislavovom trgu, ali na ipak kvalitetniji način od prošle godine, tako da nas umjesto šatora očekuje paviljon, zatim klizalište, birana ugostiteljska ponuda i glazbeni program. Ovogodišnja novost, je između ostalog, i izrada Ledene skulpture na platou Gradec, između 12. i 22. prosinca, odnosno u vrijeme kada je najhladnije. Fascinantno umjetničko djelo uživo će nastajati iz više blokova leda zahvaljujući vrhunskom majstoru i nesvakidašnjem alatu.

„U zadnjih 4 -5 godina smo napravili boom i pravi posao u Zagrebu, to su pozdravili brojni turisti, ali i građani koji su nam još važniji. Drago mi je da ćemo se još jednom okupiti na ovim bogatim božićnim događanjima“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić pritom otkrivši kako će se Nova godina na središnjem trgu dočekati uz Ninu Badrić.

Najavio je da će Zagreb ove godine božićnu jelku 9. prosinca pokloniti Sarajevu, nakon što su prethodnih godina to bili Rim, Berlin, Beč i drugi gradovi.

Advent ove godine donosi nova iznenađenja poput Festivala božićnih kolača & kolačića, od 16. do 23. prosinca u Galeriji Karas. Glavne zvijezde su majstori slastica koji će se predstaviti i izložiti svoj slatki asortiman, uz glazbeni nastupe, božićne čajanke i još neka posebna iznenađenja.

„U Galeriji Klovićevi dvori organizirat ćemo Božić starog Zagreba kada ćemo se prisjetiti starih vrijednosti i običaja, te oživjeti Gornji grad u blagdansko vrijeme. U suradnji s Etnografskim muzejom u prizemlju galerije postavit ćemo stare jaslice, sajam antikviteta, malu izložbi starog božićnog nakita i starih adventskih razglednica, raditi medenjake i božićni nakit te gledati crno-bijele filmove“, otkrio je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Zabavna i kreativna događanja

Na Glavnom zagrebačkom trgu na otvorenoj pozornici održavat će se svakodnevno najrazličitiji programi, od dječjih priredaba, kulturno-umjetničkih i glazbenih programa do koncerata, uz nešto manji šator, u odnosu na prošle godine, s domaćim jelom i pićima.

Advent na Europskom trgu, od 28. do 6.1. nudi prigodnu prodaju suvenira i šarenih božićnih ukrasa, ugostiteljsku ponudu i večernji glazbeni program.Bozicni-sajam

Prigodne božićne poklone, licitare i medenjake, šarene ukrase, božićni nakit i suvenire, ponudit će vam zagrebački obrtnici, likovni umjetnici i proizvođači tradicionalnih hrvatskih proizvoda na Božićnom sajmu u Gajevoj i Bogovićevoj.

Gastronomske i glazbene poslastice – božićni klasici, valceri te pomno odabrani glazbeni programe za dame i gospodu, razlog su zbog kojeg će se mnogi tijekom Adventa sigurno vraćati na Zrinjevac.

Zajednica Cenacolo na Kaptolu će božićno vrijeme priređivati Žive jaslice. Sjajnu scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire.

Tomićeva će se stazom pod nazivom “Put oko svijeta – ideja spajanja Europe” povezati s Europskim trgom gdje će, kao i na drugim mjestima u gradu, biti božićni sajam s prigodnom ponudom suvenira i delicija, a „Fulirati“ se ove godine možete i u Kurelčevoj ulici.

Na Trgu žrtava fašizma održat će se sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta – Artomat, a koncerti klasične glazbe s odabranih zagrebačkih balkona pružit će posjetiteljima jedinstven glazbeni doživljaj u vrijeme Adventa. Šesteročlani limenopuhački sastav Ad gloriam brass, koji sačinjavaju glazbenici orkestra opere HNK-Zagreb i Zagrebačke filharmonije, izvodit će djela Bacha, Händela, Clarkea, koračnice Ivana pl. Zajca te tradicionalne hrvatske skladbe i strane blagdanske klasike.

Adventskim vikend događanjima revitalizirat će se i četiri zapuštena i neotkrivena prolaza na Donjem gradu – u Obrtničkom prolazu (28. i 29. 11.), dvorište Ilice 69 (5. i 6. 12.) i Petrinjske 73 (12. i 13. 12.) te blok Žerjavićeva 3 – Mihanovićeva 30/2 (19. i 20. 12.). Sadržaji su primjereni duhu Adventa tako da posjetitelji uživaju u dnevnim i večernjim događanjima, prigodnim izložbama, čitaonicama, radionicama, predavanjima, predstavama, svjetlosnim instalacijama i koncertima.

Direktorica zagrebačke turističke zajednice kazala je i da su jako zadovoljni ovogodišnjim turističkim rezultatima te da je, po prvim nepotpunim podacima, u prvih deset mjeseci gotovo premašena brojka ukupnih lanjskih 1,5 milijuna noćenja u glavnom hrvatskom gradu.Prošle je godine samo u prosincu, najvećim dijelom zbog Adventa, Zagreb posjetilo više od 56 tisuća turista, koji su ostvarili 101 tisuću noćenja, a te bi brojke ove godine mogle biti i premašene.

 

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni