Što nas čeka nakon ulaska u EU?

Što nas čeka nakon ulaska u EU?

Značajne promjene cijena u trgovinama ne bi trebali očekivati. Neke namirnice iz uvoza mogle bi biti nešto jeftinije. S tim da su meso, voće i povrće u zemljama EU-a trenutno skuplji nego kod nas

Vozačke će imati format osobne iskaznice, te će biti elektroničke i biometrijske. Nema više obrazaca za izdavanje jer policija sve vadi iz računala.

U ponedjeljak 1. srpnja postajemo punopravna 28. članica Europske unije. Puno se toga mijenja, od zakona, carine, dokumenata… Što sve to donosi nama?

Sve transakcije u eurima prema državama članicama EU i unutar granica Hrvatske izvršavat će se najkasnije do kraja sljedećeg radnog dana, do sada je bilo 4 dana.

Naknade za sve transakcije u EU će biti kao i u Hrvatskoj.

Nije još točno definirano,ali iz Ministarstva pravosuđa poručuju da će nas više zaštititi kod ovršnog postupka. Posebice kad je u pitanu ovrha na nekretninama.

Prenošenje više od 10 tisuća eura preko granice morat će biti prijavljeno pisanim postupkom. Inače, carina će biti smanjena na minimum.

Ako ćemo kupovati novi auto/brod/avion u nekoj od država EU, PDV plaćamo po hrvatskoj stopi. S druge strane, neki proizvodi kao npr. gume za osobni automobil, bit će smatrane domaćim prometom te neće biti carinskih formalnosti niti naplate carinskih davanja.

Smanjuje se maksimalna razina CO2 koji automobil može ispuštati u okolinu. Za dizel i benzin je 85 gr/km, za plin 90 gr/km.

Kod kupovine preko granice, neće carinici više pitati što ste i koliko kupili dok je god iznos manji od 300 eura.

Osobne će iskaznice imati novi izgled i na njima će biti OIB. Moći će ih dobiti i maloljetnici, mlađi od 16 godina.

Vozačke će imati format osobne iskaznice, te će biti elektroničke i biometrijske. Nema više obrazaca za izdavanje jer policija sve vadi iz računala.  Za vrijeme čekanja nove vozačke, dobit ćemo potvrdu koja će vrijediti kao i sama dozvola. Prosječna izrada je 30 dana ili žurno dva dana.

Za registraciju će biti dovoljna samo jedna papirnata isprava, ukida se knjižica vozila. Tako će svako vozilo imati samo dvije isprave: prometnu dozvolu i registracijske pločice. Na novim pločicama bit će EU logo, no stare će se moći koristiti sve do isteka valjanosti.

Značajne promjene cijena u trgovinama ne bi trebali očekivati. Neke namirnice iz uvoza mogle bi biti nešto jeftinije. S tim da su meso, voće i povrće u zemljama EU-a trenutno skuplji nego kod nas.

EU nam otvara veliko tržište posla, ali samo u zemljama koje nam to dopuste.  Recimo sljedeće dvije godine u Njemačkoj i Velikoj Britaniji se neće moći tražiti stalno zaposlenje. Sezonsko će i dalje biti dopušteno.

Naši studenti će se moći školovati u svim zemljama članicama. Imat će  jednaka prava kao i studenti u matičnoj zemlji, vrijedi i za stipendije.   (totalnifm / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni