Što nas čeka na ovogodišnjoj Noći knjige?

Što nas čeka na ovogodišnjoj Noći knjige?

U četvrtak se diljem zemlje održava manifestacija s ciljem širenja ljubavi prema knjizi i kulture čitanja te uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja. Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Povodom Noći knjige, knjižare i knjižnice, škole, javni prostori i ustanove iz cijele Hrvatske postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Najdulja noć u Hrvatskoj započinje točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, objavom početka javne rasprave o prijedlogu Nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj.

Predstavit će se izložba fotografija Kadar za čitanje 2015., koju čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb te uručiti nagrade pobjednicima natječaja.

Ova posebna noć održat će se i u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Dječje knjige ponovno će oživjeti na jedinstven način obilaskom lavova, vukova, zmija, papiga i ostalih stanovnika ZOO vrta. Sudionici će se družiti uz dobru knjigu i u čitaonicama, kreativno-likovnim radionicama te pod otvorenim i svježim nebom uz topli čaj.

Gotovo svaka zagrebačka knjižnica, knjižara, kulturni centar, škola, starački dom, muzej i antikvarijat na svoj će način obilježiti Noć knjiga. Izdavači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske predstavit će se u Sveučilišnoj knjižari i antikvarijatu Dominović, tribina na temu Prvi samostalni koraci djeteta te predstavljanje 10. godišnjice literarnog natječaja Odjeci održava se u knjižari Ljevak, a o tome Zašto je bitno dokumentirati i pisati o bendovima i pjesamama raspravljat će se u Glazbenoj knjižari Rockmark.

Zanimljivo će biti i u APM Megastoreu gdje se sprema skype intervju sa Samanthom Shannon te rasprava na temu Književnost i erotika – za sve je krivo 50 nijansi sive?

Pjesnička večer održat će se u knjižnici Tina Ujevića, o stripu će se pričati u Knjižnici Savski gaj, dok će se u Tehničkom muzeju obilježiti Dvadeset godina muzejske knjige, a predstavit će se Faust Vrančić kao autor djela Machinae novae.

Za one koji Noć knjige žele provesti ispred malih ekrana, HRT3 je pripremio specijalan program. Očekuju vas ekranizacije kapitalnih djela Miguela de Cervantesa, Jaroslava Hašeka, Hermana Melvillea, Raymonda Chandlera i Yukija Mishime, te posebne emisije posvećene Noći knjige kao i nekoliko repriznih čitanja.

Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima. Za vrijeme trajanja manifestacije, od 18.00 do 01.00 sati, omogućit će se zatvorenicima i maloljetnicima da imaju upaljena svjetla i da čitaju knjige.

Cilj je projekta, pokrenutog 2012. godine,  kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem.

Detaljan popis programa na ovogodišnjoj Noći knjige provjerite na ovom linku. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni