Što je od predizbornih obećanja realizirala aktualna gradska vlast?

Što je od predizbornih obećanja realizirala aktualna gradska vlast?

(Pero Pirker i Tomislav Tomašević)

Hoće li gradonačelnik Tomašević barem djelomično uspjeti uhvatiti korak s njegovim prethodnikom, ako ne već s Perom Pirkerom?

Žarko Delač

Žarko Delač

Uskoro će se u Zagrebu navršiti dvogodišnja politička vladavina bivših udrugara i aktivista, a sada novokomponiranih političkih moćnika. Rezimirajući do sada učinjeno ne može se bogzna što istaknuti osim nastavka projekta vezanog uz selektiranje otpada koje je dugovječni gradonačelnik Bandić promovirao pod motom „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“!

Pri tome im treba priznati na hrabrosti i odlučnosti na tom potezu jer su preskočili niz preduvjeta za njegovo uspješno implementiranje. I tako se sada svakodnevno krpaju posljedice ove odluke, pri čemu je simptomatično da je direktor zagrebačke Čistoće prethodno to pokušao provesti u Osijeku da bi ubrzo dobio zbog brojnih propusta otkaz o radu.

No poenta je ipak u tome što glavni grad Hrvatske, osim što je veliko gradilište za što nije zaslužna gradska vlast već umješnost Vlade RH da osigura velika financijska sredstva iz fondova Europske umije, nije učinio bogzna što za građane Zagreba.

Zatvaranje Jakuševca, proširenje tramvajske mreže…

Od obećanja kako će se kvalitetnije upravljati gradskom imovinom, uvesti digitalizacija rada gradske uprave i poduzeća, zatvoriti odlagalište na Jakuševcu ili proširiti tramvajska mreža, zasad ništa nije ispunjeno.

Najavili su isto tako pravedni grad koji će svim stanovnicima, od djece do umirovljenika i ugroženim skupinama omogućiti primarnu zdravstvenu zaštitu dostupnu u četvrti stanovanja, poboljšati položaj osoba s invaliditetom, ovršenih i beskućnika kao i ojačati ovlasti mjesnu samoupravu. Svatko može osobno prosuditi što se ostvarilo od pravednog grada, a mora se priznati da im jedino od ruke ide promjena imena ulica i trgova. Posljedice su nezaustavljivo zaostajanje Zagreba kao hrvatske ili zapadnoeuropske metropole.

Dovoljno je samo usporediti što je za svog mandata za Zagreb učinio Pero Pirker koji je preuzimajući dužnost predsjednika gradske skupštine (ekvivalent današnjeg gradonačelnika) bio mlađi od sadašnjeg gradonačelnika Tomaševića.

Što je sve Pero Pirker napravio za samo jednog mandata

Tako su za 4 godine njegovog mandata izgrađena između ostalog naselja Botinec i Retkovec, 34 škole, 6 vrtića, željeznički most na Savi, sportski centar Svetice, novi terminal i produljena pista u zračnoj luci, nadvožnjak preko željezničke pruge prema Velikoj gorici, dovršena Sljemenska žičara, otvoren Tehnički muzej… I sve to unatoč nepogodi koja je pogodila Zagreb za vrijeme njegovog mandata, a to je bila velika poplava.

Zbog toga nije imao vremena baviti se revizionizmom i promjenama imena ulica što obilježava mandat sadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba. Uz to, bio je dio tada progresivnog vodstva koje se zalagalo za demokratizaciju društva i ukidanje totalitarizma.

Može li se do kraja mandata nešto promijeniti u sadašnjem načinu vođenja gradom i hoće li gradonačelnik Tomašević barem djelomično uspjeti uhvatiti korak s njegovim prethodnikom, ako ne već s Perom Pirkerom? Definitivan odgovor ćemo dobiti za dvije godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni