Što Grad Zagreb čini za hrvatske branitelje?

Što Grad Zagreb čini za hrvatske branitelje?

„Moramo na neki način osigurati da rehabilitacija krene što prije, a ne da se čeka više od pola godine, možda bi se javna nabava trebala pokrenuti prije ili paralelno s donošenjem proračuna“, kazao je član Odbora Jozo Tomas

U povodu Dana branitelja, kojeg Grad Zagreb obilježava 30. svibnja održana je tematska sjednica kako bi se predstavilo Izvješće o provedbi Programa skrbi za hrvatske branitelje u 2014. godini.

Savjetovalište Grada Zagreba, osnovano 2005. godine, omogućuje savjetodavnu pomoć te educiranje i informiranje branitelja, a do sada im se javilo oko 4500 osoba.

Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje, navela je kako ured skrbi za oko 60 tisuća pripadnika ove populacije, od 2013. kada je osnovan. Posebno je zadovoljna ovogodišnjom novom odlukom o medicinskoj rehabilitaciji vojnih invalida svih kategorija, od 20 % pa do 100 % invalidnosti, kojima je omogućeno korištenje dvotjednog bolničkog liječenja. Prema novoj odluci rehabilitaciju ostvaruju i članovi obitelji smrtno stradalog, nestalog ili zatečenog hrvatskog branitelja.

Na današnjoj se sjednici posebno naglasio problem dugog trajanja javne nabave zbog čega se s medicinskom rehabilitacijom može krenuti tek sredinom godine, primjerice, prošle je godine krenula tek u kolovozu. Također, u prvih pet mjeseci ove godine program još nije započeo jer postupak javne nabave nije okončan te se čeka sklapanje ugovora sa specijalnim bolnicama.

„Moramo na neki način osigurati da rehabilitacija krene što prije, a ne da se čeka više od pola godine, možda bi se javna nabava trebala pokrenuti prije ili paralelno s donošenjem proračuna“, kazao je član Odbora Jozo Tomas koji se također pitao kako ZET može odlučiti o subvencioniranju besplatnog prijevoza povlaštenoj skupini građana, u ovom slučaju branitelja, ako je Grad Zagreb njegov vlasnik.

Besplatni javni prijevoz

„Plan javne nabave moguće je usvojiti tek nakon donošenja proračuna, ne može se na temelju prošlogodišnje procjene donesti plan za iduću godinu, već na temelju dozvoljenih sredstva za tekuću godinu. Raspolažemo sa zakonskom okvirima i procedurom“, odgovorila je Helfrih te je dodala kako postoji inicijativa da se za one branitelje čiji prihod po članu kućanstva nije veći ili je jednak 2000 kuna osigura besplatni javni prijevoz. Do sada se to nije ostvarilo zbog nedovoljnih financijskih sredstva, prema izračunima trebalo bi osigurati preko 9 milijuna kuna.

„Iako program napreduje uvijek se treba pratiti realizacija kako planovi ne ostanu mrtvo slovo na papiru“, kazao je Zoran Piličić, član Odbora za branitelje te iskazao zabrinutost zbog druge procedure stambenog zbrinjavanja ove populacije, kada je od 2012. godine stambeno osigurano samo 180 osoba.

Helfrih je kazala i kako je Grad Zagreb jedan od rijetkih gradova koji tako kvalitetno skrbi za svoje branitelje. Savjetovalište Grada Zagreba, osnovano 2005. godine, omogućuje savjetodavnu pomoć te educiranje i informiranje branitelja, a do sada im se javilo oko 4500 osoba. „Prošle je godine osnovano i drugo savjetovalište za članove obitelji branitelja s PTSP-om kako bi se osvijestio njihov problem i pružila podrška“, kazala je pročelnica.

U 2014. godini u savjetovalište je upućeno 402 upita, a većina ih je povezana s mirovinskom i socijalnom problematikom poput isporuke paketa pomoći ili novčanih izdataka.

Nezaposlenost i samoubojstva

Zbog slabije gospodarske aktivnosti i ovaj dio populacije bilježi povećan broj nezaposlenih, gotovo se 4700 branitelja na području Zagreba nalazi na burzi rada, pa je Gradski ured u suradnji s Razvojnom agencijom razvio poduzetničke programe, a za one koji su prekinuli školovanje osigurao njegovo završavanje.

Na temelju trogodišnje studije o uzrocima smrti branitelja došlo je do zaključka kako je nužan sistematski pregled branitelja usmjeren prevenciji i pravodobnom liječenju najčešćih uzroka smrti ove populacije, a u 2015. u Gradskom uredu očekuju povećanje broja pregleda.

Pročelnica je istaknula i kako se „od 2000. godine organizira ljetovanje za djecu branitelja u kojem je prošle godine sudjelovalo njih 322, svakom se osigurava tjedan dana ljetovanja uz brojne edukativne i sportske aktivnosti nakon čega se djeca vraćaju oduševljena“.

Ivan Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, kazao je kako savjetovališta pomažu, a da je u njihovoj populaciji do sada zabilježeno oko 3 000 samoubojstava te pozvao sve na Povorku pobjednika u subotu od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića. Predstavnici branitelja su ovom prilikom posjetili kako njihovi kolege u Savskoj 66 prosvjeduju već 220 dana.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni