Stižu spremnici za biootpad, ali i drakonske kazne za njegovo neodvajanje

Stižu spremnici za biootpad, ali i drakonske kazne za njegovo neodvajanje

Od građana se očekuje da (smrljdivi) biootpad drže u svojim stanovima po tjedan dana

Biootpad će se odvoziti samo jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti, kažu u ZGH-u. Što će to značiti za stanare, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, u prostorima koji nemaju vrt ili primjerice balkon, nije potrebno posebno naglašavati

Od ovoga tjedna počelo je dijeljenje spremnika za odvajanje biootpada. Iz Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća napominju kako će nakon uvođenja javne usluge odvojenog skupljanja otpadnog papira, od sada građani grada Zagreba zasebno u svakom domaćinstu odvajati još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada – biootpad.

Prvi spremnici za biootpad dobit će Zagrepčani koji stanuju u obiteljskim kućama u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, nakon čega slijedi proširenje usluge na cijeli grad Zagreb. Po informacijama iz Čistoće, svi korisnici bi trebali dobiti nove spremnike u roku od nekoliko mjeseci.

Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom, a uz njega se se nalazi informativni letak (.pdf), navode u Zagrebačkom holdingu.

Nakon obiteljskih kuća na red dolaze višestambeni objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove adrese stići će 26 besplatnih biorazgradivih vrećica od 30 litara za polugodišnje razdoblje koje će odlagati u smeđi spremnik. Dakle,  četiri vrećice za jedan mjesec budući da jedna kalendarska godina ima 52 tjedna.

Biootpad će se odvoziti samo jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti, kažu u ZGH-u. Što će to značiti za stanare, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, u prostorima koji nemaju vrt ili primjerice balkon, nije potrebno posebno naglašavati. Podsjetimo samo na primjer zagrebačke »Mamutice« koji smo dali još 2016. godine: https://zg-magazin.com.hr/kompostiranje-u-mamutici/. Sakupljanje komposta zaita nije primjereno za svaki prostor (ali ni svaku osobu; treba uzeti u obzir i stariju populaciju koja se u tome možda neće snaći). Svaki daljnji komentar je suvišan. Pogotovo ako se uzme u obzir da postoji jedno hrvatsko rješenje za zbrinjavanje i sortiranje otpada iz samo jedne posude (»kante«).

U Holdingu ističu kako su građani dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Poručuju kako odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš. U protivnom, dakako, slijede drakonske kazne. Građani bi tako za nerazvrstavanje otpada mogli biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do čak 3000 kuna. Sadržaj kanti za otpad i pridržavanje odredaba Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada… u Gradu Zagrebu provjeravat će komunalni redari.

Koliko je situacija apsurdna pokazuje i primjer da bi se građanima mogla izreći i kazna bude li se osjetio smrad iz kanti za otpad. Ova pak iznosi 5000 kuna. Više na: https://zg-magazin.com.hr/slijede-nam-drakonske-kazne-za-neodvajanje-otpada/

U smeđe spremnike za biootpad odvaja se: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.) te male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne odlažu se: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i drugo.

Zbog sanitarno-higijenskih razloga mole se građani da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u bioorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir.

Raspored odvoza bio otpada bit će dostupan je na mrežnim stranicama www.cistoca.hr, u rubrici »Izdvojeno«. Također, građanima su na raspolaganju agenti Pozivnog centra, na broju telefona 072 500 400, svakim danom od 0 do 24 sata…

B. Jagačić

Komentari su zatvoreni