Stiže najsnažniji Golf R do sad

Stiže najsnažniji Golf R do sad

Volkswagen će krajem iduće godine lansirati Golf R 2022, dosad najmoćniju tvorničku inačicu tog modela.

Proizvođač navodi da je Golf R 2020 »moćniji, dinamičniji, učinkovitiji, bliskije integriran, digitalniji« od svog prethodnika. Ističe se novi sustav pogona na sve kotače sa selektivnom kontrolom okretnog momenta kotača na stražnjoj osovini. Uz značajna povećanja snage i okretnog momenta potpuno novi Golf R obećava obilje zabave u poznatom paketu s pet vrata.

Automobil pokreće 2-litreni TSI motor s četiri cilindra koji zahvaljujući turbo punjaču istiskuje 315 KS. Maksimalni okretni moment porastao je na 420 Nm i dostupan je pri svega 2100 okretaja u minuti i ostaje konstantan sve do 5350 o/min. Zahvaljujući potpuno elektroničkoj jedinici regulatora rashladne tekućine motor također ima vrlo učinkovito upravljanje toplinom s kratkom fazom zagrijavanja. Rezultirajuće smanjenje gubitaka trenja pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Motor svoju snagu prenosi na standardni 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjski DSG automatik s dvostrukom spojkom.

Kao i njegovi prethodnici i novi Golf R dolazi s pogonom na sve kotače. Novo razvijeni stražnji diferencijal varijabilno distribuira snagu između prednje i stražnje osovine – a sada i između lijevog i desnog stražnjeg kotača, što dovodi do agilnijeg upravljanja u usporedbi s prethodnikom.

Krovni otvor je standardna pogodnost, a prepoznatljivosti modela doprinose 19-inčni aluminijski naplaci, plave kočione čeljusti, kromirane dvostruke ispušne cijevi i crni difuzor visokog sjaja na stražnjim vratima. U unutrašnjosti kabine nalazi se 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir, digitalna instrument tabla, sportska sjedala sprijeda i kožni upravljač s kontrolama na dodir.

Auto će biti dostupan u tri boje – plavoj Lapiz Blue Metallic kao izvornoj te u čisto bijeloj ili duboko crnoj s bisernim efektom. U prodaji se očekuje krajem 2021. godine.

Pripremio: Boris Jagačić (Izvor: Volkswagen)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni