Stipe Orešković dobio mandat za sastavljanje hrvatske vlade

Stipe Orešković dobio mandat za sastavljanje hrvatske vlade

»Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme. Svi smo ovdje da služimo hrvatskim građanima, da nam bude bolje«, naglasio je Orešković

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je u srijedu navečer mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg je predložila HDZ-ova Domovljubna koalicija i Most. Orešković je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika pa je Grabar-Kitarović za 28. prosinca sazvala konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora.

»Gospođo predsjednice, slobodan sam Vam i sada pred medijima predočiti 78 potpisa izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru, čije povjerenje uživam«, rekao je Orešković predajući potpise predsjednici Grabar Kitarović.

»Drage Hrvatice i Hrvati, drage sugrađanke i sugrađani, dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija za povjeravanje mandata osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika izabranih u novi saziv Hrvatskoga sabora. Na samom kraju ovoga procesa, gospodin Tihomir Orešković uvjerio me je kako uživa povjerenje sedamdeset i osam zastupnika Hrvatskoga sabora, što je i dokazao potpisima koje mi je upravo javno i pred vama predao. Stoga mu, sukladno svojim ustavnim ovlastima, ovom prigodom povjeravam mandat za sastav nove, 13. po redu Vlade Republike Hrvatske«, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora saziva za ponedjeljak, 28. prosinca, u 12.00 sati.

Mandatar nove Vlade Tihomir Orešković zahvalio je predsjednici na dobivenom mandatu, a HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji i Mostu na ukazanom povjerenju.

»Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme. Svi smo ovdje da služimo hrvatskim građanima, da nam bude bolje«, naglasio je Orešković i pozvao parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže.

»Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas«, poručio je Orešković.

Orešković je u Ured predsjednice na Pantovčak došao u pratnji predsjednika HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova i vodećih ljudi Domoljubne koalicije, čiji su mu izabrani saborski zastupnici svojim potpisima potvrdili da mu daju potporu za sastavljanje Vlade.

Oreškoviću je mandat za sastavljanje Vlade dan 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora, 8. studenoga.

Stipe Orešković je bivši predsjednik Uprave Plive koji od 1. rujna prošle godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Europa. U Plivi je bio predsjednik Uprave od srpnja 2012. do kraja 2014. (hrt /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni