Stiglo nam je i ljeto

Stiglo nam je i ljeto

… ooo, ljeto nam se vratilo”, i to ne samo u grad, nego diljem Lijepe Naše. Ta i slične ljetne pjesme zasluženo će se kojegdje moći čuti sljedećih dana. Ništa neuobičajeno za lipanj, ali ipak…

Vrući dani, tople noći.

Poneki vrući dan, onaj s najvišom temperaturom zraka od 30 °C i višom, u nekim je mjestima već zabilježen ove godine, kao primjerice u Šibeniku 22. svibnja ili dan poslije u Daruvaru i Osijeku, a već sutra i u nedjelju, te posebice u sljedećem tjednu, vruće će biti u mnogim mjestima… Pritom će biti i toplih noći, onih kada se temperatura zraka ne spušta ispod 20 °C, i to ne samo na velikom dijelu Jadrana, nego vrlo vjerojatno i ponegdje u kontinentalnom području, ponajprije u srijedu i četvrtak.

Stabilne vremenske prilike potrajat će do srijede, a iznadprosječno toplo gotovo će sigurno biti i u ostatku sljedećega tjedna, koji bi mjestimice mogli “začiniti” lokalni pljuskovi i grmljavine.

Najtopliji tjedan ovoga lipnja?!

Unatoč njima, sljedeći će tjedan u većem dijelu Hrvatske najvjerojatnije biti najtopliji tjedan ovogodišnjeg lipnja, barem prema najnovijim izračunima većine modela atmosfere koji izračunavaju dugoročne prognoze, ponajprije modela ECMWF-a iz Readinga (www.ecmwf.int), jednog od najboljih u svijetu, kojim se koriste i stručnjaci DHMZ-a (www.meteo.hr), a vidljiv je i na HRT-u (http://radio.hrt.hr/prognoza/).

Pritom je ponegdje moguć, čak i vrlo vjerojatan, i prvi ovogodišnji toplinski val!

Podrobnije o njemu, i mogućem djelovanju visoke temperature na ljudsko zdravlje može se, među ostalim, pročitati na http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja&param=pr03062014, kao i na stranicama Ministarstva zdravlja (www.zdravlje.hr) i drugdje. Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje svakodnevno, za četiri dana unaprijed, izrađuju stručnjaci DHMZ-a i mogu se pratiti na http://vrijeme.hr/biomet.php?id=toplinskival.

Osim vrućine, sljedećih će dana nekima gotovo sigurno biti i sparno pa će teže podnositi kombinaciju iznadprosječno visoke temperature i relativne vlage u zraku, koje će jamačno biti, jer je zemlja u mnogim krajevima natopljena prošlotjednim i prošlomjesečnim kišama, što se dobro može vidjeti na http://klima.hr/spi.php?id=prostorna&Godina=2014&Mjesec=05. Jedna od prognoza osjeta ugode može se pratiti i na http://vrijeme.hr/biomet.php?id=bio_twh.

A na sličnu vrućinu i sparinu, kakve ćemo imati u sljedećem tjednu, već se danima prilagođavaju naši nogometni reprezentativci. Na priloženim slikama može se uočiti kakvo je prosječno stanje nekih meteoroloških elemenata tijekom utakmica, a aktualne prognoze najsigurnije bi trebale biti na stranicama brazilske meteorološke službe (http://www.inmet.gov.br/portal/). Osim vrućine, sparine i velikih napora, poželimo im ozarena lica i zbog ponosa na dobru igru te posebice na dane golove i pobjede.

A ponosan na kvalitetne prognoze iznadprosječne topline i još kojekakve meteorološke zanimljivosti jamačno će biti i Tomislav Kozarić, dipl. ing., koji ih danas priprema za različite medijske platforme HRT-a.

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a (Izvor: HRT)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni