Stigla gripa

Stigla gripa

Iako je za ovu sezonu gripe naručeno 360.000 doza cjepiva, zbog povećane potrebe, pribavit će se još 30.000 doza

Iako je u Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe započelo 6. studenog, otprije deset dana zabilježeni su već i prvi slučajevi oboljelih od virusa gripe tipa A. Riječ je o uzorcima i službeno potvrđenim u Nacionalnom centru za influenzu Svjetske zdravstvene organizacije pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a pristigli su iz Zagreba i Splita. Pokazalo se da je gripa ove godine stigla prije no kako se uobičajeno pojavljuje , oko Božića.

U Europi je pored tipa A evidentiran i virus gripe tipa B. Za sada se virusi influenze, ističu u HZJZ-u u europskim državama pojavljuju tek sporadično, a i u Hrvatskoj (još) nema većeg grupiranja bolesti čiji se pik očekuje u veljači.

Ove je godine, kako doznajemo, naručeno 360.000 doza cjepiva no zbog povećanog će se interesa za cijepljenje pribaviti još 30.000 doza, koje će se za oko deset dana distribuirati po Županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Cijepljenje se, ističu liječnici, posebice preporuča kroničnim bolesnicima (srčani, dijabetičari), trudnicama, starijim ljudima, medicinskom osoblju. Treba znati da je gripa teška bolest dišnog sustava koja se manifestira visokom temperaturom, kostoboljom, grloboljom, bolovima u mišićima, drhtavicom…

Zaraza se širi kihanjem, kašljanjem, upotrebom zaraženih predmeta, a jedan oboljeli zarazi deset osoba. Liječenje se provodi simptomatski, skidanjem temperature i nadoknadom tekućine. Potrebno je za brži oporavak održavati i higijenu prostora, posteljine odnosno provjetravati prostore treba najmanje desetak minuta. Ako bolest nema drugih komplikacija a najčešća je upala pluća, u naravi prolazi za desetak dana. Potpuna osnaženost organizma posebice dišnog sustava nakon pobola od gripe, vraća se nakon mjesec dana. (S. K.)