Steve Wozniak: Budućnost je zastrašujuća i vrlo loša za ljude

Steve Wozniak: Budućnost je zastrašujuća i vrlo loša za ljude

Wozniak na kraju zaključuje: »Računala će preuzeti upravljane svijetom, to nije upitno« i dodao kako ćemo u svojim znanstvenim istraživanjima na kraju stvoriti »vrstu koja je iznad nas«

Ugledni znanstvenici izražavaju sve veću zabrinutost zbog napretka umjetne inteligencije, a brine ih i što će se dogoditi s čovječanstvom u okruženju u kojem će roboti uzimati sve više maha. Tako se imenima kao što su Bill Gates, Stephen Hawking i Elon Musk pridružio i suosnivač Applea Steve Wozniak, koji je na ležeran način iznio svoje apokaliptično upozorenje o strojevima koji zamjenjuju ljudsku rasu.

U razgovoru za australski list Financial Review, koji je vođen krajem ožujka, Wozniak je govorio o svojim strepnjama zbog razvoja umjetne inteligencije, a u jednom je momentu izjavio: »Budućnost je zastrašujuća i vrlo loša za ljude«.

“Hoćemo li mi biti bogovi ili kućni ljubimci? Ili ćemo možda biti mravi po kojima će gaziti? Ne znam što bih rekao o tome…”

Rekao je kako je tek nedavno promijenio svoje uvjerenje u svezi s idejom da bi roboti u budućnosti mogli nadmašiti moć ljudskog razumijevanja. »Ako ćemo graditi ove uređaje da umjesto nas preuzmu brigu o svemu, oni će s vremenom misliti brže od nas i ukloniti spore ljude kako bi učinkovitije upravljali tvrtkama. Hoćemo li mi biti bogovi ili kućni ljubimci? Ili ćemo možda biti mravi po kojima će gaziti? Ne znam što bih rekao o tome… No kad sam počeo razmišljati da bi jednom u budućnost ti pametni strojevi mogli postupati s nama kao s kućnim ljubimcima… Svakako ću od sada lijepo postupati s mojim psećim ljubimcem«, rekao je Wozniak.

On sugerira kako nam je jedina nada da se zaustavi robotska invazija – fizka, odnosno prekid Moorevog zakona. U računarstvu postoji misao vodilja koja se zove Mooreov zakon, u kojem se navodi da se brzina obrade podataka na računalu udvostručuje otprilike svake dvije godine. To se održalo manje-više vjerodostojnim podatkom još od 1970-ih, ali to se može brzo promijeniti, budući da se očekuje da će se veličina silicijskog tranzistora smanjiti na veličinu atoma, navodi Financial Review. Za daljnje smanjenje znanstvenici će morati shvatiti kako manipulirati subatomskim česticama.

Što to znači za super inteligentne robote? Ako ne možemo nastaviti stvarati sve brža i brže računala svakih nekoliko godina, nećemo biti u mogućnosti razviti procesore potrebne za umjetnu inteligenciju koja može samostalno misliti.

Ipak, Wozniak na kraju zaključuje: »Računala će preuzeti upravljane svijetom, to nije upitno« i dodao kako ćemo u svojim znanstvenim istraživanjima na kraju stvoriti »vrstu koja je iznad nas«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni