Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena na 1,2 milijarde kuna

Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena na 1,2 milijarde kuna

Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna

Prema prvim procjenama šteta od potresa na području Zagrebačke županije iznosi 1,2 milijarde kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare u općini Kravarsko. Riječ je o općini, koja je uz gradove Zaprešić i Veliku Goricu te općinu Pokupsko, ponajviše stradala i potresima na području Županije.

»Iako je Vlada proglasila prirodnu katastrofu, na zahtjev naših gradova i općina proglasio sam prirodnu nepogodu potres, a zahvaljujući promptnoj reakciji svih jedinica lokalne samouprave došli smo do prvih konkretnih pokazatelja za područje cijele Zagrebačke županije koji iznose gotovo 1,2 milijarde kuna“, rekao je župan Stjepan Kožić.

On se osvrnuo i na podatke iz aplikacije Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine prema kojima su za pregled statičara prijavljena 3833 objekta. Do sada je pregledano njih 1836, od čega je crvenu naljepnicu je dobilo 6 %, žutu 21 %, a zelenu 73 % objekata.

Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna. Sve su osposobljene za rad osim dvije područne škole u Kravarskom za čije je učenike u dogovoru s roditeljima nastava osigurana u matičnoj OŠ Slavka Kolara.

Na županijskim zdravstvenim objektima šteta je procijenjena na 13,3 milijuna kuna, a najviše je oštećena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra koja je dobila žutu naljepnicu i čiji je dio pacijenata preseljen u Specijalnu bolnicu Naftalan dok se šteta ne sanira.

Oštećenja na sakralnim objektima

Na području Velike Gorice u potpunosti je oštećena PŠ Dubranec i župna crkva u Dubrancu koje će se morati rušiti. Sportska dvorana u sklopu OŠ Eugena Kumičića, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije i kapela sv. Vida u Mraclinu su privremeno neupotrebljive.

»Za 28 obitelji osiguran je u početku smještaj u hotel, a njih 90 % vratilo se na svoje adrese gdje im je osiguran smještaj u montažnim objektima. Grad je osigurao pomoć za sva kućanstva s oštećenim dimnjacima i naknadu od 10 tisuća kuna za kućanstva sa crvenom i žutom naljepnicom«, izvijestio je Krešimir Ačkar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice.

Iako je na drugom dijelu županije, oštećenih je objekata i u Zaprešiću i to većinom na višestambenim zgradama i javnim ustanovama – sudu, gruntovni, sakralnim objektima, a ukupno preko 500 objekata.

»Sa stotinjak obitelji koje su morale iseliti Grad je sklopio ugovor o dvogodišnjem sufinanciranju najamnina. Pomogli smo u sanaciji dimnjaka i isplatili svima koji imaju stradale objekte jednokratnu naknadu od 5000 kuna«, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Svega 14 kilometara od epicentra potresa nalazi se Kravarsko u kojem je prema riječima načelnika Vlade Kolarca stradalo 500 od ukupno 630 domaćinstava. (ZG-mag / Foto: Dražen Kopač)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni