Staza hrvatskih velikana kao nova zagrebačka atrakcija

Staza hrvatskih velikana kao nova zagrebačka atrakcija

U sklopu Weekend Media Festivala koji se održava u Rovinju od 23.do 26. rujna, posjetitelji će imati priliku vidjeti novu skulpturu Nikole Tesle, rad kipara Nikole Vudraga.

Posjetitelji će se moći »družiti« s Teslom, pa i popiti kavu, budući da je rađen u sjedećem položaju kako bi se mogao uklopiti na zagrebačkim terasama. Ondje će s još 12 hrvatskih velikana od proljeća sljedeće godine biti nova turistička atrakcija.

Riječ je o projektu jačanja hrvatske turističke ponude i promocije hrvatskih velikana pod nazivom Sit & Meet, koju su pokrenuli Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić.

Skulpture 13 hrvatskih velikana, koje izrađuju hrvatski i inozemni kipari, postavit će se na lokacijama u sklopu užeg centra grada Zagreba. Turisti i posjetitelji će tako, uz popularne selfije, moći doznati sve o velikanima putem mobilne aplikacije.

Popularizacija hrvatskih velikana

Nakon Tesline, javnost će upoznati i novu skulpturu Marina Getaldića, kojeg je u glini upravo završila francuska kiparica Georgette Yvette Ponte. Potom Ivana Meštrovića, rad Jelene Mavrić Varga. Tu su još Marko Polo, djelo Ive Šintić, Nikola Šubić Zrinski, djelo Medarde Pack te Slavoljub Penkala, kojeg radi Sanjin Vinković i Milka Trnina, djelo Jelene Kašić. Preostale skulpture Fausta Vrančića, Andrije Mohorovičića, Josipa Belušića, Ivana Vučetića i Dražena Petrovića, također će izraditi Nikola Vudrag. Njihov završetak se očekuje do početka sljedeće godine.

Ključni savjetnik na projektu prof. dr. Božo Skoko smatra kako je riječ o jedinstvenom projektu na globalnoj razini, koji će pridonijeti popularizaciji hrvatskih velikana i njihovih doprinosa svijetu. Ujedno i pridonijeti kvaliteti zagrebačke turističke i kulturne ponude.

Inicijatori projekta Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić ističu kako je ideja o projektu »Staza hrvatskih velikana« proizašla iz velike želje da se u Zagrebu, a kasnije i ostatku zemlje obogati turistička i kulturna ponuda.Također i da se pokaže koliko jedna mala zemlja poput Hrvatske ima veliki doprinos u svijetu, zahvaljujući našim ljudima, njihovoj inovativnosti i kreativnosti.

S atraktivnim skulpturama velikana građani Zagreba će se moći upoznati na posebnoj izložbi krajem godine. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni