Staza Bliznec u priručniku Svjetske turističke organizacije

Staza Bliznec u priručniku Svjetske turističke organizacije

Hrvatska je po prvi puta uvrštena u ”Priručnik primjera dobrih praksi o pristupačnom turizmu u ruralnim i prirodnim područjima” Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Naime, UNWTO je među primjere dobre prakse uvrstio projekt Parka prirode Medvednica – Šumsku stazu Bliznec, prvu obrazovnu stazu u Hrvatskoj koja je u potpunosti, konstrukcijom i sadržajem, prilagođena osobama s posebnim potrebama.

»Više od godinu dana je Hrvatska turistička zajednica predano i intenzivno radila na projektu pristupačnog turizma kroz svakodnevnu suradnju s UNWTO-om i članovima Radne skupine za pristupačni turizam. Iznimno smo ponosni što je po prvi put u povijesti Hrvatska uključena u ovaj važan priručnik koji će nam omogućiti dodatno pozicioniranje kao poželjne turističke destinacije za svakog gosta“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Prilagođenost posjetiteljima s invaliditetom

 Podsjetimo, HTZ je u koordinaciji sa sustavom turističkih zajednica, u prošloj godini pozvala turističke dionike na prijavu na natječaj UNWTO-a, a između dva pristigla prijedloga koja su udovoljila uvjetima, projekt Šumska staza Bliznec ocijenjen je kao odličan i konkretan. Uvršten je u priručnik nakon godinu dana intenzivne suradnje HTZ-a i UNWTO-a, uz snažan doprinos Parka prirode Medvednica.

»Šumska staza Bliznec predstavlja kulturno-turističku ponudu koja pozitivno utječe na dobrobit i poboljšanje kvalitete života, a njezina posebnost je i prilagođenost posjetiteljima s invaliditetom. U svojoj dužini od 800 metara mogu se istražiti poučne ploče koje nude informacije o živopisnoj povijesti ovog dijela Medvednice te o njezinom biljnom i životinjskom svijetu«, naglasila je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

Navedeni priručnik podiže svijest o temeljnoj misiji turističkog sektora, a to je učiniti turizam dostupnim svima. Projekti prikupljeni u ovom priručniku primjeri su destinacija koje su srušile prepreke i tako pružile nove i uzbudljive mogućnosti korisnicima te su dokaz da je područja prirode moguće učiniti pristupačnima bez štete prirodnom okruženju. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni