Stavljenić-Rukavina: Nogala nismo smijenili zato što smo mogli, nego zato što smo morali

Stavljenić-Rukavina: Nogala nismo smijenili zato što smo mogli, nego zato što smo morali

Bandić: Sam je napravio nepodopštine i mora otići

Nakon što je odlukom Upravnog vijeća smijenjen ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. Boro Nogalo krenuo je niz negativnih reakcija, pa su tako, primjerice njegovi kolege u znak podrške organizirali peticiju za ostanak Nogala na mjestu ravnatelja.

Vijeće je kao razlog smjene navelo nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u posljednjih sedam godina.

Nogalo pak poriče da je bilo ikakvih nepravilnosti je za Hinu izjavio: »Smijenjen sam po pravdi Boga staljinističkim metodama«, a kao jedan od problema vidi i to što je bio tvrdoglav i samostalan te se nije priključio niti jednoj političkoj stranci, niti je pristajao na nekakve pogodbe.

Smijenjeni ravnatelj tvrdi kako je, uz dogovor s predsjednicom Vijeća, morao primiti pet ljudi da se ne ugrozi zdravlje djece, no sada mu se to nakon 5-7 godina stavlja na teret.

Smatra da ga je predsjednica Upravnog vijeća bolnice Ana Stavljenić-Rukavina odlučila smijeniti prije isteka mandata »uime interesne skupine koju zastupa«. Kao mogući povod navodi želju za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijednosti 60 milijuna eura.

Na optužbe Stavljenić-Rukavine o »nizu nepravilnosti«, od zapošljavanja do provođenja određenih aktivnosti i djelatnosti za koje nije postojalo odobrenje, Nogalo odgovara kako posjeduje urednu i transparentnu dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju, te da je kontinuirano surađivao s upravnim vijećem i gradonačelnikom.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Mostova Ines Strenja-Linić smjenu ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala nazvala je u četvrtak »skandaloznom«, ocijenivši da su u pozadini smjene novac i atraktivno zemljište u vlasništvu bolnice.

Kako je slučaj otvorio mnoge rasprave i zauzeo medijski prostor u Gradskoj upravi su u četvrtak sazvali izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić-Rukavina, pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Iz Gradske uprave su poručili da je Upravno vijeće moralo bez odgode razriješiti Nogala zbog utvrđenih nezakonitosti u vođenju bolnice.

»Djelovanje Dječje bolnice Srebrnjak uređeno je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Sukladno čl. 88, st. 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak dužno je razriješiti ravnatelja prije isteka mandata na koji je izabran, ako u radu zdravstvene ustanove nastane gubitak koji pokriva osnivač Grad Zagreb, ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom prouzroči zdravstvenoj ustanovi veću štetu, ako zanemaruje ili nemarno obavlja svoju dužnost tako da mogu nastati veće štete u obavljanju djelatnosti ustanove, ako neopravdano izvršava odluke Vijeća ili postupa u suprotnosti s odlukama Vijeća«, pojasnila je Stavljenić-Rukavina.

Dodaje kako Upravno vijeće nije smjenilo ravnatelja samo zato jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već zato što je to bila njegova dužnost. »Sve drugo su insinuacije«, tvrdi Stavljenić-Rukavina koja ističe da je projekt pedijatrijskog translacijskog centra, vrijedan 60 milijuna eura, svjesno ugrožen postupcima ravnatelja Nogala koji već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projektnih aktivnosti.

Zamjenica Pavičić Vukičević istaknula je zabrinjavajuće nalaze Gradskog kontrolnog ureda, posebice nepravilnosti pri zapošljavanju stručnog kadra bolnice, što je slikovito objasnila: »To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog jer je ostavio dobar dojam«. Naglasila je kako ravnatelj za takva zapošljavanja nije imao odobrenje Upravnog vijeća te dodala kako je iznimno znakovito da Dječja bolnica Srebrnjak jedina gradska zdravstvena ustanova koja nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Rekavši kako sve institucije koje su korisnici proračuna Grada Zagreba prolaze kontrolu nadležnog gradskog ureda, zamjenica je istaknula kako očekuje i reakciju Ministarstva zdravstva u vidu inspekcije.

Proces kontrolnog nadzora nad bolnicom okupljenima je izložila pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević koja je izvijestila da su se kontrolne aktivnosti provodile kroz dva mjeseca te da je izvješće u potpunosti temeljeno na dokumentaciji koju su računovodstvo i pravna služba bolnice dostavili Uredu. Također je istaknula da je navedeno izvješće dostavljeno Upravnom vijeću bolnice, Gradskom uredu za zdravstvo te Ministarstvu zdravstva, a ravnatelj Nogalo iako je imao tu mogućnost do jučer nije dostavi dokumente kojima bi osporio navode izvješća.

Gradoančelnik Milan Bandić je pak danas ustvrdio da su novinarske prozivke o umiješanosti Stavljenić-Rukavine u smjenu dugogodišnjeg ravnatelja bolnice Srebrnjak zapravo »sramotan pokušaj blaćenja ‘najmoralnije žene u hrvatskoj politici’«.

Novinare je upitao dakle im drskosti da budu glasnogovornici čovjeka koji je »sam napravio nepodopštine i mora otići«. (B. J. / Foto: zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni