Stavljenić Rukavina: Dijabetes je bolest u kojoj je svatko sebi liječnik

Stavljenić Rukavina: Dijabetes je bolest u kojoj je svatko sebi liječnik

Javna tribina na kojoj je o važnim temama današnjice: Dijabetes i bolesti metabolizima i Hrana kao lijek govorila prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti, održana je u srijedu navečer, u organizaciji Gradske četvrti Sesvete.

Najviše zanimanja bilo je za prehranu vezanu uz liječenje dijabetesa, bolesti koja pogađa čak 65 milijuna osoba u Europi, od čega su između 9 i 10 % Hrvati. Najučestaliji je dijabetes tipa 2 – insulin neovisna šećerna bolest koja se najčešće dobiva nakon 35-40 godine života, pojasnila je prof. A. Stavljenić Rukavina.

»Kao dijabetičari moramo znati kako pripremiti obrok s uravnoteženom prehranom. Liječenje dijabetesa je individualno i tako se mora pristupiti prehrani. Kao što je s terapijom, tako je i s hranom. Ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj«, naglasila potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti koja se svojim programom zalaže za unaprjeđenje zdravstvene zaštite i prevenciju bolesti kod građana. Bitno je, upozorila je prof. dr. sc. Stavljenić Rukavina, redovito mjeriti šećer u krvi pouzdanim i točnim uređajima jer je dijabetesu tipa 2 potrebno pet godina da se razvije.

»Svatko je sebi liječnik u ovoj bolesti. Čovjek komplikacije može spriječiti odgovarajućom terapijom, prehranom i fizičkim kretanjem. A komplikacije su teške. Ako se bolest dugo ne otkrije te ne liječi, posljedice mogu biti sljepoća, hemodijaliza, neuropatija, rane na stopalima koje mogu rezultirati i amputacijom stopala, itd.«, istaknula je potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti.

Zato je oboljelima izuzetno važno paziti na glikemijski indeks hrane, smanjiti unos zasićenih i trans masnih kiselina te se voditi načelima mediteranske prehrane. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni