Startao 7. biciklistički maraton Zagreb-Vukovar

Startao 7. biciklistički maraton Zagreb-Vukovar

(Biciklisti u Trpinjskoj ceti – »groblju tenkova« – u Vukovaru / Foto: Dobrovoljno biciklističko društvo Potepuh – Zagreb)

S Trga bana Jelačića danas je krenuo 7. Biciklistički maraton za Vukovar u organizaciji Dobrovoljnog biciklističkog društva Potepuh iz Zagreba. Rekreativni biciklisti iz cijele Hrvatske u tri dana prijeći će put od Zagreba do Vukovara, obilježavajući tako obljetnicu sloma obrane grada heroja. Želja je organizatora da se na ovaj način oda počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima tijekom opsade i razdoblja okupacije.

Današnja etapa vozi se do Novske (124 km), druga je od Novske do Strizivojne (126 km), dok se treća, završna etapa vozi od Strizivojne do Vukovara. Tijekom posljednje etape bit će organiziran posjet mjestima sjećanja u Vukovaru i okolici (90 km), a sudionici biciklističkog maratona će se nakon 340 odvoženih kilometara 18. studenoga priključiti tamošnjoj Koloni sjećanja. Istoga dana biciklisti se u popodnevnim satima kreću vlakom prema Zagrebu.

Potepuhov vukovarski maraton narastao je od grupne vožnje 17 prijatelja do najvećeg rekreativno-biciklističkog događaja kojim se obilježava neka obljetnica Domovinskog rata. Od 2014. cijeli se maraton vozi pod pratnjom policije, a u udruzi su ponosni što se od 2015. ovo memorijalno sportsko događanja održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Spomenimo da Popetuhovci već nekoliko godina organiziraju i skupne biciklističke vožnje u povodu vojno-redarstvenih operacija „Bljesak“ i „Oluja“, no vukovarska redovito okuplja najveći broj sudionika.

Na maratonu nema startnih brojeva, vrijeme se ne mjeri, već biciklisti zajednički u organiziranoj koloni sve etape voze umjerenim tempom. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni