Starinske božićne čestitke pošaljite i digitalno putem “Adventa u Zagrebu”

Starinske božićne čestitke pošaljite i digitalno putem “Adventa u Zagrebu”

(Čestitka iz fonda Grafičke zbirke NSK; putovala je 1932. godine)

U fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se oko 150 tisuća razglednica različitih motiva, među njima i oko pet stotina jedinstvenih božićnih čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća pa nadalje. Dio ovih čestitki i digitalno je zaživio u Adventu u Zagrebu – blagdanskom izdanju već poznate mobilne aplikacije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Pozdrav iz Zagreba.

»Pozdravu iz Zagreba odjenuli smo božićno ruho i digitalno oživjeli Advent u Zagrebu. Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu Zagreba i prošetati nekim od najljepših gradskih lokacija te pritom s obitelji i prijateljima podijeliti 10 božićnih čestitki koje se mogu dodatno personalizirati s prigodnim naljepnicama i okvirima ili čak snimiti samoga sebe«, objašnjava Dragana Koljenik koja je uz dr. Sofiju Klarin Zadravec jedna od suautorica aplikacije.

Advent u Zagrebu dio je božićne akcije Tradicija dobrih želja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom uz poruku svaka želja je posebna Knjižnica ovih blagdana želi oživjeti stoljetnu tradiciju slanja božićnih čestitki. U sklopu akcije priredili su istoimenu mrežnu stranicu http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/ na kojoj se mogu pogledati neke od najljepših čestitaka iz njihova bogata fonda i može se preuzeti besplatna mobilna aplikacija Advent u Zagrebu.

Knjižnica poziva građane i da se priključe oživljavanju ove tradicije te svoje najmilije ovog Božića, baš kao nekada, razvesele božićnom čestitkom, a radost poslanih i primljenih čestitki podijele na društvenim mrežama uz poruke #TradicijaDobrihŽelja i #SvakaŽeljaJePosebna.

Čestitke iz Fonda Grafičke zbirke NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU

Objavljuje Zg-magazinČetvrtak, 10. prosinca 2020.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni