Starijim sugrađanima otuđili 285.000 kuna

Starijim sugrađanima otuđili 285.000 kuna

(Ilustracija: PUZ)

Navodeći da je novac potrebno zaštititi od virusa ili provjeriti je li krivotvoren prevarili troje sugrađana treće životne dobi

Zagrebački policajci predali pritvorskom nadzorniku četvero osumnjičenih za koje se sumnja da su u rujnu i studenom ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 285.000 kuna.

Oni su telefonom ostvarivali kontakte s građanima treće životne dobi te se lažno predstavljali uz priču da je novac krivotvoren ili da ga je potrebno zaštititi od koronavirusa.

U akciji policijskih službenika Maksimira i Medveščaka u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije PUZ-a uhićeni su muškarac i žena, oboje u dobi od 48 godina te dvije ženske osobe u dobi 24 te 38 godina.

Sumnja da je 48-godišnjak s još dvije za sada nepoznate osobe počinio kazneno djelo „Razbojništvo“ na štetu 87-godišnjakinje. On je navodno  Sumnja se da je 15. studenoga 2021. godine oko 15.50 sati mobitelom kontaktirao oštećenu. Nakon toga isto je u podne učinila i nepoznata ženska osoba koja se oštećenoj predstavila kao zaposlenica novčarske institucije te joj rekla da je potrebno obaviti provjeru novca koji ona ima kod kuće zbog postojanja mogućnosti da je novac nevažeći.

Ne sumnjajući u njene navode oštećena je pripremila novac, da bi nekoliko trenutaka kasnije dvije muške osobe, osumnjičeni 48-godišnjak i  zasad nepoznata muška osoba, došle do njenog stana na području Peščenice. Nakon što im je otvorila vrata stana jedan od muškaraca gurnuo je vrata i ugurao oštećenu u stan, a zatim i u spavaću sobu, odakle ju je sprječavao da izađe držeći kvaku na vratima. Supočinitelj je dotle otišao do kuhinje i sa stola uzeo novac, da bi se potom obojica dali u bijeg.

“Zaštita” novca od koronavirusa

Također, sumnja se da su 48-godišnjak, 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i 38-godišnjakinja zajedno počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 87-godišnjaka. Njega su 17. rujna 2021. godine 48-godišnjakinja i 24-godišnjakinja kontaktirale telefonom te se predstavile kao zaposlenice novčarske institucije. Nakon što su oštećenom predočile da je potrebno provjeriti je li novac koji ima kod kuće krivotvoren, on ga je po njihovim uputama zapakirao u plastičnu vrećicu i dao 38-godišnjakinji koja se potom dala u bijeg.

Isto tako, postoji sumnja da su 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i za sada nepoznati muškarac počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 86-godišnjaka. Sumnja se da su radi protupravnog pribavljanja imovinske koristi pribavili broj telefona oštećenog nakon čega su ga 9. rujna 2021. godine i kontaktirali. Tada su se lažno predstavili kao zaposlenici novčarske institucije te mu predočili da će zaposlenik te institucije doći na njegovu adresu kako bi uzeo njegov novac koji je potrebno zaštititi od koronavirusa…

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 285.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.